Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Nórsku vybudujú prvú európsku podmorskú reštauráciu

Napísal Róbert Bosák, 06.12.2017

Nórsky ateliér Snøhetta, známy pokrokovými návrhmi podporujúcimi rozvoj modernej architektúry a urbanizmu, predstavil ďalší unikátny nápad. Tentoraz sa jedná o projekt prvej podmorskej reštaurácie vo vodách starého kontinentu.

 

Ochutnávka tradičných jedál v netradičnej reštaurácii môže mať mnohé podoby. S možnosťou okúsiť najlepšie kulinárske špeciality a popritom si užívať pohľad na podmorský život sa však bežne nestretneme. Zmeniť to chce ateliér Snøhetta, ktorý predstavil projekt prvej európskej podmorskej reštaurácie.

 

Reštaurácia pre gurmánov aj bádateľov

 

Projekt Under, ako v súvislosti s podmorskou polohou nazvali pripravovanú reštauráciu, chcú zrealizovať vo vodách pri nórskej obci Båly. Tvarom má pripomínať periskop, ktorý vykúka spod morskej hladiny, čo len podčiarkne celkový význam gastrozariadenia. To nebude slúžiť len ako reštaurácia, ale tiež ako priestor pre bádateľov skúmajúcich život pod vodou. Záujem o exkurzie na takomto mieste prejavili školy už teraz, čo je pre ateliér ďalší motív k výstavbe.

Zdroj: jezebel.com

 

Pripravovaný projekt Under vo faktoch:

 

- predpokladaná kapacita reštaurácie usadí celkovo od 80 do 100 hostí

- výhľad pod hladinu vody zaistí panoramatické okno s rozmermi 11x4m

- konštrukciu budovy navrhli ako betónový monolit ladiaci s chladným pobrežím

- priestory reštaurácie imitujú podmorské dno a bar zriadia v štýle šampanského

Zdroj: cnn.com

 

Podobný projekt zrealizovali na Maldivách

 

Predstavený projekt nie je prvým svojho druhu, nakoľko jedno podmorské zariadenie tohto typu už nájdeme na Maldivách. Reštauráciu Ithaa postavenú v hĺbke 5 metrov pod hladinou Indického oceána dokonca vyhlásili za najkrajšiu na planéte. Jedinečný titul si zrejme získala právom, pretože panoramatické výhľady na podmorský život hosťom určite zvýšia apetít.

Zdroj: mymaldives.com


Ďalšie vrcholové projekty spoločnosti Snøhetta:

 

Tunel pre lode v Nórsku – Lodná doprava doposiaľ nevyužíva žiadny tunel, no v prípade úspešnej realizácie projektu Stad Ship Tunnel sa dočká toho prvého. Ten má skrátiť plavby o pár stoviek kilometrov, stačí ak dopravné aj nákladné lode prejdú 1 700-metrovým tunelom. Jeho výstavba sa má odštartovať budúci rok a prvá loď by ním mohla preplávať v roku 2023.

Zdroj: youtube.com 

Hotel na strome v švédskom lese – Treehotel patrí k najzaujímavejším projektom ateliéru nielen preto, že ho zriadili na strome. Pozornosť púta preskleným prevedením s dominanciou dreva v malom, ale priestrannom interiéri. Výnimočným ho robí aj poloha uprostred divokých švédskych lesov.

Zdroj: dezeen.com

 

Aj keď projekt podmorskej reštaurácie môže na niekoho pôsobiť šialene, ani zďaleka nejde o najnetradičnejší typ gastrozariadenia. Pri cestovaní svetom totiž môžeme natrafiť na ďalšie lokály, pri ktorých neuveríme vlastným očiam. Dnes nie je nič výnimočné, ak si dáme raňajky v rakve, naobedujeme sa v bývalej väznici a navečeriame sa v objekte zavesenom na strome. 

 

Text : Róbert Bosák

Foto : travelandleisure.com, jezebel.com, cnn.com, mymaldives.com, youtube.com, dezeen.com