Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V New Yorku sprístupnili nový park vybudovaný na umelom ostrove

Napísal Róbert Bosák, 28.05.2021

Napriek hustej zástavbe v New Yorku nie je núdza o zelené zóny plné živej vegetácie. Jedna taká nedávno pribudla na rieke Hudson, ktorá sa stala trochu netradičným, no o to lepším miestom na realizáciu nového parku.

Little Island, Zdroj: littleisland.org 


Verejné priestranstvá pri rieke Hudson sú tradičnou baštou developerov. Okrem komerčných a rezidenčných budov tam ale občas pribudnú aj nové oddychové zóny. Tá najnovšia sa hneď po svojom sprístupnení začala tešiť vysokej návštevnosti. Little Island, ako je nový mestský park v New Yorku pomenovaný, totiž láka na krátku návštevu unikátneho ostrova priamo na hladine spomínanej rieky.

Little Island, Zdroj: littleisland.org 


Útulný park na umelom ostrove

 

Kým vegetácia v parku je živá, samotný ostrov nie je prirodzeným výtvorom prírody. Jedná sa o dielo človeka, ktoré vzniklo na základe niekoľko rokov starého architektonického návrhu od Thomasa Heatherwicka z londýnskeho ateliéru Heatherwick Studio Heatherwick Studio. Ten pri navrhovaní areálu vsadil na zvlnenú plochu stojacu na početných betónových stĺpoch, ktoré sú oporou ucelenej štruktúry tvoriacej menší, no maximálne útulný plávajúci park.

Little Island, Zdroj: littleisland.org 


Do parku vedú 2 drevené lávky

 

Návštevníci sa na ostrov Little Island dostanú peši. Stačí prejsť drevenou lávkou, ktorá vedie z pevniny pri rieke rovno do areálu parku. Ten je s pevninou spojený aj druhou lávkou, ktorá slúži na odchod. Toto riešenie bolo zvolené kvôli lepšej organizácii a bezpečnosti pri pohybe. Obidva mostíky vybudované z dreva sa zároveň starajú o krajší estetický dojem, ktorý ladí so zeleňou v parku.

Little Island, Zdroj: littleisland.org 


Plávajúca botanická záhrada

 

Najväčší podiel na celkovom estetickom dojme, ktorým umelý ostrov pôsobí, má rozmanitá a elegantne upravená zeleň. Celý koncept záhradnej architektúry ostrova má na svedomí ateliér Mathews Nielsen Landscape Architects. Ten odviedol skvelú prácu, nakoľko na ploche 2,4 akrov sa podarilo vysadiť až 35 druhov stromov a 65 druhov kríkov bez toho, aby výsadba pôsobila husto alebo divoko. Navyše, architektom ostal priestor aj na vytvorenie niekoľkých cestičiek, ktoré sa kľukatia naprieč ostrovom, čím ho menia na plávajúcu botanickú záhradu.

Little Island, Zdroj: littleisland.org 


Text: Róbert Bosák

Zdroj: littleisland.org

Zdroj foto: littleisland.org