Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V katarskej Dohe rozkvitla púštna ruža

Napísal Róbert Bosák, 11.04.2019

Kvet púšte už viac nie je len knižným bestsellerom a úspešným filmovým spracovaním dojemného príbehu. Po novom sa bude tento prívlastok spájať aj s jednou z najkrajších budov v arabskom svete.

Zdroj: www.lonelyplanet.com 


Neďaleko Perzského zálivu, uprostred frekventovanej časti veľkomesta, práve tam rozkvitla obrovská púštna ruža. Po niekoľkoročných prípravách a následných stavebných prácach na seba zobrala podobu oceľovo-betónového kvetu s presklenými časťami, ktorý má rozvoňať celú Dohu.

Zdroj: www.wallpaper.com


Púštna ruža ako symbol rozkvetu katarskej kultúry

 

Čo viac vystihne katarskú kultúru ako rozkvitnutá púštna ruža? Možno aj to si povedal Jean Nouvel, ktorý bol poverený veľkou úlohou. Katarskí páni mu totiž zverili návrh nového sídla Národného múzea Kataru. Veľký architekt sa však zhostil veľkého poslania nad očakávania dobre, o čom svedčí výsledok realizácie dlho očakávanej stavby, v súčasnosti považovanej za jednu z najmodernejších a najprepracovanejších v regióne okolo Perzského zálivu.

Zdroj: www.dezeen.com 


Viacúčelové centrum kultúry a spoločenského života

 

Komplex National Museum of Qatar nie je iba miestom vzácnych expozícií a artefaktov. Už pri zrode nápadu zrealizovať takýto projekt sa uvažovalo nad viacfunkčným využitím objektu. Odvážnu myšlienku sa aj pomocou návrhu francúzskeho architekta podarilo uskutočniť, takže múzeum ponúka okrem samotných výstavných priestorov aj 2 laboratória, kaviarne a vonkajší park pre verejnosť.

Zdroj: www.fribel.com 


Národné múzeum Kataru v číslach:

 

- najväčšiu plochu, až 8 700 m², zaberajú výstavné priestory

- plocha s veľkosťou 7 000 m² je určená pre stále expozície

- súčasťou objektu je prednášková miestnosť pre 213 ľudí

- návštevníci si môžu posedieť v 2 kaviarňach s reštauráciou

- pre 150 zamestnancov múzea sú k dispozície aj kancelárie

- budovu obklopuje 11,5-hektárový park s ďalšími expozíciami

Zdroj: www.e-architect.co.uk 


Na otvorenie múzea sa čakalo dlhých 16 rokov. Prvé návrhy sa začali pripravovať už v roku 2003, pričom zahájenie prác odštartovalo o 8 rokov neskôr. Rovnako dlhý čas sa čakalo aj na ukončenie výstavby, ktorá priniesla požadovaný výsledok, aspoň po dizajnovej stránke určite. 

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.cnn.com, www.jeannouvel.com

Foto: www.archdaily.com, www.lonelyplanet.com, www.wallpaper.com, www.dezeen.com, www.fribel.com, www.e-architect.co.uk