Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Japonsku vymysleli nový model bývania – rodinný dom pre 7 rodín

Napísal Róbert Bosák, 31.05.2017

Typická japonská kolektivita sa neprejavuje len v spoločenskom dianí. Národ z krajiny vychádzajúceho slnka si túto charakterovú črtu prenáša aj do súkromia. Dosť dobrým príkladom je sídlo jedného hudobníka, ktorý si nechal zariadiť dom pre 7 rodín.

 

Životný príbeh japonského hudobníka Katsuhira Hondu je plný inšpiratívnych svetlých momentov. Po najnovšom však nejde len o jeho tvorbu, ale o samotný spôsob bývania. Ten totiž potvrdzuje ľudové príslovie „Dobrých ľudí sa všade veľa zmestí.“ V jeho nie veľmi rozsiahlom dome našlo domov až 7 rodín, ktorí  žijú bok po boku a zároveň každý osamote.

Zdroj: dezeen.com

 

3-poschodová vila ubytuje až 7 rodín

 

Staršia obytná nehnuteľnosť, ktorá sa po predstavení nápadu tohto hudobníka začala meniť na malú bytovku pre 7 rodín, sídli na ostrove Honšú. Ide o 3-poschodovú vilu, ktorú prestavali za účelom vytvorenia nového modelu kolektívneho bývania v nadštandarde. Budova je unikátna po všetkých stránkach od vzhľadu až po praktickú stránku a energetickú efektivitu. 

 

Výmera objektu dosahuje len 235m2

 

Už pri návrhu projektu bolo jasné, že napriek viacerým rekonštrukciám a drobným prístavbám sa musia majitelia zmieriť s menšou výmerou. Tá dosahuje len 235 m2, takže na jednu rodinu to priemerne vychádza zhruba 33,5m2. No zdá sa, že málo miesta je len na papieri a majitelia nedostatok priestoru vôbec nepociťujú.

Zdroj: dezeen.com

 

Komfortný život napriek minimalizmu

 

Každý zo 7 bytov v objekte je síce malometrážny a jeho dispozícia je 1+1, no o komfort nie je núdza.  Ten zabezpečuje hlavne štruktúra bytov zariadených na spôsob tradičných mezonetov s poschodím. Obyvatelia sa napriek spoločným priestorom nemôžu sťažovať na zasahovanie do súkromia, pretože disponujú vlastným vchodom, terasou aj samostatnou predzáhradkou. 

 

Netradičný spôsob bývania

 

Takýto kolektívny spôsob bývania síce nie je ojedinelý, no na miestne ostrovné pomery dosť netradičný. Ubytované rodiny vyzýva k životu v spolupatričnosti a vzájomnom porozumení, pričom to nie je len z núdze cnosť kvôli nedostatku priestoru. Podľa hudobníka vlastniaceho vilu je to zámer, ktorým chce japonskému spôsobu bývania ukázať ďalšiu z možných ciest.

Zdroj: dezeen.com 

 

Text : Róbert Bosák

Foto : dezeen.com