Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Indii vyrástol unikátny dom zo zeminy a plastových fliaš

Napísal Róbert Bosák, 30.03.2023

Spojenie prírodných materiálov a recyklovaných plastov sa pri výstavbe domov využíva stále viac. Väčšina takýchto objektov je postavená ako lacnejšia alternatíva voči bežným murovaným domom, čomu zodpovedá ich tuctový a jednoduchší vzhľad. Projekt z Indie svojím unikátnym dizajnom zo skupiny príbytkov zo zeminy a plastových fliaš vyčnieva.

Chuzhi, Zdroj: Syam Sreesylam

 

Vír v tvare hada pod skalami

 

Unikátny dom zo zeminy a plastových fliaš bol vybudovaný v juhoindickej obci Shoolagiri. Ateliér Wallmakers ho navrhol ako 1-podlažný objekt s neobvyklým tvarom, ktorý imituje telo hada na skalách. Dosiahnuť tento dojem bolo možné vďaka využitiu rôznych materiálov a ich prepracovaného zakomponovania do konštrukcie umiestnenej do náročného terénu pod skalným výbežkom. Rovno pod ním, obklopený stromami, sa „krúti“ rodinný dom Chuzhi, čo v malajčine znamená „vír“.

Chuzhi, Zdroj: Syam Sreesylam

 

Plasty, zemina, sklo aj drevo

 

Skrútený efekt imitujúci hada, ktorý sa krútivým pohybom plazí po skale, sa podarilo vytvoriť vďaka streche zo zakrivených drevených trámov. Medzi trámy sa vložili priehľadné výplne zo skla, ktoré zabezpečili dostatočné presvetlenie interiéru. Prvky zo skla a dreva tvoria iba časť stavby s výmerou okolo 200 m². Hlavnými stavebnými materiálmi sú plastové fľaše a vrstvy zeminy, ktoré sú súčasťou konštrukcie domu. V oboch prípadoch sa vsadilo na lokálne zdroje, čím bol vyzdvihnutý šetrný charakter realizácie projektu.

Chuzhi, Zdroj: Syam Sreesylam

 

Zhruba 4000 plastových fliaš

 

Na realizáciu projektu sa použili výhradne plastové fľaše pohodené na pozemku, resp. v okolí pozemku, na ktorom bol dom Chuzhi vybudovaný. Pri výstavbe príbytku sa ich nazbieralo až okolo 4000. Všetky boli naplnené betónovou zmesou a zasypané zeminou, čím boli vytvorené základy a konštrukčné časti domu. Príbytok je vďaka využitiu navlhčenej zeminy a drevených prvkov útulný a vytvára pomyselné teplo domova, v ktorom sú k dispozícii 2 spálne, obývací priestor s kuchyňou aj jedálenský kút.

Chuzhi, Zdroj: Syam Sreesylam

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Syam Sreesylam