Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Indii vyrástla najvyššia socha na svete

Napísal Róbert Bosák, 27.11.2018

Poradie v rebríčku monumentálnych sôch dosahujúcich desiatky metrov sa po dlhých rokoch mení. Nového lídra by sme už márne hľadali v Číne či Japonsku. Ak ho chceme vidieť naživo, musíme za ním cestovať do Indie.

 

India sa v posledných rokoch nebojí investícií do stavebných diel, ktoré si okamžite získajú prívlastky plné superlatívov. Po najnovšom to potvrdila odhalením Sochy jednoty, ktorá si uchmatla štatút najvyššej sochy na svete. Tú odhalili v indickom štáte Gudžarát, a to vo veľkom štýle v podobe slávnostného ceremoniálu, aké si dielo tohto kalibru zaslúži.

Zdroj: www.dezeen.com 


182 metrov, 460 miliónov dolárov

 

Čísla hovoria jasne. Socha, ktorá sa vypína do výšky 182 metrov, v súčasnosti nestojí nikde inde. Podobné to je aj s finančnými nákladmi na realizáciu, ktoré pri výstavbe ostatných sôch ani zďaleka nedosiahli sumu cca 460 mil. USD. Presne toľko sa údajne minulo na zhotovenie reálnej podobizne Sardara Patela, jednej z najpopulárnejších osobností novodobej indickej histórie.

Zdroj: www.pri.org


Spomienka na oslavu nezávislosti

 

Sardar Patel, považovaný za zástancu jednoty a spolupatričnosti v Indii, síce v zahraničí nie je vnímaný ako jeden z lídrov oslobodzovania krajiny, no mnohí Indovia k nemu vzhliadajú s ešte väčším rešpektom ako k samotnému M. Gándhímu. Zrejme aj to je dôvodom, prečo prvý vicepremiér samostatnej Indie dohliada na svoj ľud týmto spôsobom a neustále im pripomína, akou vzácnou hodnotou je sloboda a nezávislosť.

Zdroj: www.dnaindia.com


Pri Bombaji rastie ešte vyššie dielo

 

S výstavbou monumentálnych sôch, ktoré lámu výškové aj finančné rekordy, v Indii zatiaľ koniec nie je. V súčasnosti je v plnom prúde realizácia ďalšieho diela, tentoraz sochy kráľa Šivádžího na koni, ktorá sa bude vypínať len kúsok od Bombaja. Tá vďaka investícií 530 mil. USD dosiahne 192 metrov, čo ju automaticky zaradí na pozíciu najvyššej. Indické diela tak definitívne prerastú sochy Budhu a ovládnu celosvetový rebríček.

Zdroj: www.mumbailive.com


Rebríček 7 najvyšších sôch sveta: 

 

Socha jednoty (India)

182 m

Jarný chrám Budhu (Čína)

153 m

Socha Budhu Laykyun Setkyar (Mjanmarsko)

116 m

Socha Budhu Ushiku Daibutsu (Japonsko)

110 m

Kuan-jin (čínska provincia Chaj-nan)

108 m

Súsošie cisárov Yan Di a Huang Di (Čína)

106 m

Sendai Daikannan (Japonsko)

100 m

Zdroj: www.telegraph.co.uk 

 

Zaujímavosť na záver: Socha jednoty bola odhalená 31. októbra, teda presne v deň, kedy by nebohý Sardar Patel oslavoval narodeniny.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.dezeen.com, www.pri.org, www.dnaindia.com, www.mumbailive.com