Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V indickom Dillí postavia veže schopné čistiť vzduch

Napísal Róbert Bosák, 20.01.2020

Problémy so znečisteným ovzduším v najľudnatejších mestách sveta začínajú prerastať do enormných rozmerov. Svoje o tom vedia v indickom Dillí, ktoré už roky patrí medzi najviac znečistené lokality. Aj preto v ňom chcú vybudovať zopár veží schopných čistiť vzduch.

 

Množstvo toxických látok v ovzduší niektorých častí mesta údajne dosahuje 25-násobok toho, čo je vedcami považované za normál. Svetová zdravotnícka organizácia tak opakovane bije na poplach. Zdá sa, že jej výzvy začínajú prinášať efekt, pretože vedenie mesta pripravuje zopár „ozdravných“ projektov. Práve „zelené“ veže schopné čistiť vzduch majú byť jedným z nich.

Zdroj: studio-symbiosis.com


Zelené pľúca mesta

 

Projekt Aũra od dizajnérov zo Studio Symbiosis sa opiera o vybudovanie kompaktnej siete viacerých čistiacich veží. Tie budú rozmiestnené vo vybraných častiach mesta, čím spoločne vytvoria prepojený filtračný systém považovaný za akési pľúca celého Dillí. Jednotlivé veže nebudú iba pohlcovať smog, ale zároveň produkovať kyslík, a to rovnomerne po území mesta.

Zdroj: studio-symbiosis.com


Sieť projektu Aũra:

 

- stredobodom celej siete sa má stať najvyššia 60-metrová veža

- vyššia veža bude prepojená s menšími 18-metrovými vežami

- tie budú umiestnené v jednotlivých úsekoch po obvode mesta

- takto sa má vytvoriť súčinná bariéra proti znečisteniu z okolia

Zdroj: studio-symbiosis.com 


Ako to má fungovať:

 

- veže vsiaknu znečistený vzduch do seba

- vo vnútri veže sa tento vzduch prefiltruje

- vyčistený vzduch sa potom vypustí späť

- 60-metrová veža bude poháňaná vetrom

- menšie veže budú pracovať pri bezvetrí

Zdroj: studio-symbiosis.com


„Čistiace“ veže navrhnuté pre Dillí nebudú prvými svojho druhu na svete. Podobné stavbičky boli ešte dávnejšie predstavené napríklad aj v Európe. V prípade indického mesta, ktoré trápi nadpriemerne znečistený vzduch, sú však ešte potrebnejšie, čo by malo autorov projektu hnať za jeho skorou realizáciou.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: studio-symbiosis.com