Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Ekvádore rozkvitne najvyššia slnečnica na svete

Napísal Róbert Bosák, 10.05.2019

Ekvádor nepatrí k typickým slnečnicovým veľmociam. Napriek tomu tam má vyrásť tá najvyššia z nich. Reč však nie je o žiadnej živej slnečnici. Výškový rekord medzi kvetmi tohto druhu má zlomiť pripravovaný mrakodrap.

 

Slnečnicová veža alebo Sunflower Tower, ako je chystaný výškový projekt z dielne odD+ Architects pomenovaný, bude netradičným dielom nielen na ekvádorské, ale aj celosvetové pomery. Postará sa o to spojenie nadčasového dizajnu a praktických propozícií budovy, ktoré boli navrhnuté presne podľa vzoru živej slnečnice. V prípade úspešnej realizácie návrhu tak pôjde o jednu z prvých stavieb svojho druhu.

Zdroj: oddarchitects.com 


5 zaujímavostí o návrhu Sunflower Tower:

 

- veža ako taká má byť samostatným ekosystémom s celoročnou produktivitou

- cieľom návrhu je okrem iného zníženie či dokonca eliminácia uhlíkovej stopy

- konštrukcia celej veže je vytvorená spojením špeciálnych fasádnych oblúkov

- jednotlivé fasádne oblúky boli navrhnuté podľa vzoru slnečnicových vačkov

- každý z bytov v mrakodrape bude obklopený terasou s vlastným minilesíkom

Zdroj: oddarchitects.com 


Poloha ako stvorená pre takúto stavbu

 

Nápad zrealizovať takýto prepracovaný návrh v Ekvádore nebol náhodný. Práve mesto Quito, kde má stavba vyrásť, je známe umiestnením slnka na takmer 90 stupňoch. To umožnilo dať do návrhu uvedené prvky, vďaka ktorým objekt nebude len zdrojom solárnej energie. Slnečné žiarenie dokáže zužitkovávať v takej miere, až tým bude napomáhať prinavráteniu prirodzenej biologickej rovnováhy v meste.

Zdroj: oddarchitects.com 


Chýbať nemohli ani vertikálne záhrady

 

Odvážnemu zámeru pokúsiť sa o navrátenie spomínanej biologickej rovnováhy majú pomôcť aj do návrhu zakomponované vertikálne záhrady. Tie nebudú slúžiť len ako okrasný prvok so schopnosťou čistiť ovzdušie, ale tiež ako lákadlo pre vtáctvo a opeľujúci hmyz, ktoré z mesta rýchlo miznú. V lete budú zároveň interiéry a obyvateľov v nich chrániť pred nebezpečným prehrievaním.

Zdroj: oddarchitects.com 


Uvedené vlastnosti a parametre priam predurčujú stavbu k tomu, aby sa stala nadštandardnou rezidenčnou budovou. V spojitosti so slabšou ponukou bytov v meste, ktorá nestíha uspokojiť rastúci dopyt po bývaní, tak má jej realizácia splniť niekoľko dôležitých úloh. A vzhľadom na to, o aký unikátny projekt ide, bude aj skvelou inšpiráciou pre ďalších architektov mysliacich esteticky, ekologicky a ekonomicky.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.archdaily.com, oddarchitects.com

Foto: oddarchitects.com