Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Dubaji vyrastie najväčšia vertikálna farma sveta

Napísal Róbert Bosák, 17.07.2018

Nedostatok pôdy a prehnané využívanie pesticídov vedie poľnohospodárov k hľadaniu zdravších a úspornejších pestovateľských metód. V rámci toho sa ako jedno z možných riešení ukazuje výstavba moderných vertikálnych fariem. 

 

Realizácia vertikálnych fariem vo svete sa postupne stáva novým fenoménom, ktorý by mohol meniť poľnohospodárstvo 21. storočia. Jeho priekopníci v ňom vidia príležitosť, ako vyriešiť stúpajúce konzumné nároky súčasnej spoločnosti jednoduchým a šetrným spôsobom. Dobrým príkladom má byť aj Crop One Dubai, projekt obrovskej vertikálnej farmy, ktorá sa má už budúci rok stať najväčšou na svete.

 

Dubaj s ďalším významným prvenstvom

 

Dubajské stavebníctvo a architektúra má na konte viacero svetových prvenstiev. To ďalšie sa má spájať s poľnohospodárstvom, pretože firmy Crop OneEmirates Flight Catering spojili sily a pustili sa do prípravy a následnej realizácie najväčšej vertikálnej farmy na svete. Tá síce v porovnaní s ďalšími podobnými projektmi neprinesie nejaké veľké inovácie, no minimálne ohúri veľkosťou a schopnosťou vyprodukovať podstatne väčší objem úrody.

Zdroj: www.smartcitiesworld.net 


Projekt Crop One Dubai v číslach:

 

- celková plocha areálu dosiahne 12 000 m2

- farma vyprodukuje to, čo polia na 364 ha

- denná produkcia sa odhaduje na 2 700 kg

- produkcia bude prebiehať 365 dní v roku

- investície sa vyšplhajú na 40 mil. dolárov

Zdroj: www.traveltriangle.com 


Spôsob pestovania na vertikálnych farmách:

 

- farmy bývajú situované na poschodiach výškových budov

- celý proces pestovania riadia inteligentné digitálne technológie

- denné svetlo a slnečný svit nahrádza špeciálne LED osvetlenie

- rastliny sú pestované bez pôdy, aerofonicky alebo hydrofonicky

- pri pestovaní sa nevyužívajú pesticídy a chemické prostriedky

- vertikálne farmy spotrebujú približne o 90 až 95 % menej vody

Zdroj: www.modernfarmer.com 


Ďalšie veľké vertikálne farmy vo svete:

 

FarmedHere (Chicago, USA) – 8 400 m2

Zdroj: www.brokensidewalk.com


Aerofarms (New Jersey, USA) – 6 400 m2

Zdroj: www.aerofarms.com


Projekty týchto fariem, ktoré sú schopné vyprodukovať dostatok úrody v laboratóriách, a to vraj v rovnakej kvalite ako na bežnej poľnohospodárskej ploche, pribúdajú stále rýchlejším tempom. Odborníci predpokladajú, že rásť nebude len ich počet, ale aj veľkosť. Aj preto je otázne, dokedy bude tá z Dubaja najväčšou a ktorá z krajín príde s ešte väčším projektom.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.twitter.com, www.smartcitiesworld.net, www.traveltriangle.com, www.modernfarmer.com, www.brokensidewalk.com, www.aerofarms.com