Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Dubaji sprístupnia najväčšie ruské kolo na svete

Napísal Róbert Bosák, 28.09.2021

Máloktoré mesto na planéte sa môže pochváliť takou rozmanitou zbierkou stavebných a architektonických rekordov a prvenstiev ako Dubaj. Tá sa o niekoľko dní rozšíri o ďalší významný titul. Mesto pri Perzskom zálive totiž čoskoro sprístupní najväčšie ruské kolo na svete.

 

Ruské kolá si v minulosti nezískavali pozornosť takej širokej skupiny architektov a stavbárov. Zlom nastal po realizácii prvých projektov, ktoré dokázali konkurovať veľkosťou alebo inými parametrami aj nižším budovám či televíznym vysielačom. To viedlo k výstavbe stále väčších ruských kôl, ktoré postupne dvíhali latku vo výstavbe týchto atrakcií. Tá bude vďaka projektu  Ain Dubai opäť posunutá o niečo vyššie.

Ain Dubai, Zdroj: dubaitravelerplanner.com

 

Ain Dubai má výšku 250 m

 

Kým posledné zmeny poradia v rebríčku najvyšších ruských kôl na svete prinášali vzostup len o pár metrov, Ain Dubai posúva latku vyššie až o 82 metrov. Výška dubajského ruského kola totiž dosahuje až 250 metrov, čo je najviac spomedzi všetkých aktuálne postavených atrakcií tohto typu. S uvedeným 82-metrovým predstihom za sebou nechá aj súčasného lídra, ktorým je High Roller z amerického Las Vegas.

Ain Dubai, Zdroj: timeoutdubai.com

 

Najvyššie ruské kolá na svete:

 

Ain Dubai (Dubaj, SAE)

250 metrov

High Roller (Las Vegas, USA)

168 metrov

Singapore Flyer (Singapur)

165 metrov

London Eye (Londýn, VB)

135 metrov

 

Projekt Ain Dubai v číslach:

 

- na realizáciu celého ruského kola sa použilo 11 200 ton ocele

- ocele je takmer 3-násobne viac ako pri realizácii Eiffelovky

- súčasťou kola je 192 lán, každé z nich tvorí ďalších 107 lán

- návštevníci ruského kola sa môžu previezť až v 48 kabínkach

- interval zdolania celého kola jednou kabínkou trvá 38 minút

Ain Dubai, Zdroj: khaleejtimes.com

 

Nová atrakcia aktuálne čaká na svoje slávnostné otvorenie. Podľa pôvodných plánov mala byť sprístupnená už v priebehu roka 2019. Otvorenie sa napokon presunulo na rok 2020, no kvôli epidemiologickým opatreniam v SAE bolo opäť preložené. Novým termínom je 21. október 2021, kedy má byť najväčšie ruské kolo na svete definitívne uvedené do prevádzky.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: dubaitravelerplanner.com, timeoutdubai.com, khaleejtimes.com