Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V ČR vlani výrazne vzrástol počet fotovoltaických elektrární

Napísal Róbert Bosák, 13.01.2022

Solárna energia naďalej zaznamenáva obrovský boom. Jednou z krajín, kde narastá počet fotovoltaických elektrární raketovým tempom, je aj Česká republika. V tej sa vlani výrazne zvýšil počet výrobní elektriny, ktoré vsádzajú práve na solárnu energiu.

 

Počet fotovoltaických elektrární inštalovaných v ČR rástol aj v predošlých rokoch. Vlani však zaznamenal prudký nárast, ktorý je jedným z najvyšších za celé obdobie, odkedy sa tento druh energie využíva na výrobu elektriny. Podľa Solární asociace, ktorá monitoruje priebežný stav počtu fotovoltaických elektrární a ich celkový inštalovaný výkon, bol minuloročný dopyt po nových výrobniach solárnej energie vysoko nad priemerom.

Zdroj: greenmatch.co.uk

 

Viac ako 9000 nových fotovoltaických elektrární

 

K 31. decembru 2021 bolo v ČR evidovaných vyše 41 000 fotovoltaických elektrární. Nad 40-tisícovú hranicu sa im podarilo dostať práve vďaka vysokému nárastu počtu inštalovaných výrobní solárnej energie za minulý rok. V priebehu 12 mesiacov minulého roka bolo v krajine pripojených 9321 nových fotovoltaických elektrární. V porovnaní s rokom 2020, ktorý tiež patril medzi najsilnejšie, to je o 3028 nových inštalácií viac.

 

Inštalovaný výkon vzrástol medziročne o pätinu

 

S rastúcim počtom nových výrobní solárnej energie rástol aj celkový inštalovaný výkon. Ten sa medziročne zvýšil o 20,6 %, čo je vzhľadom na vysoký nárast počtu nových inštalovaných elektrární málo. Dôvodom pomalšieho rastu tohto výkonu je vysoký podiel inštalácií menších strešných elektrární s priemerným výkonom 6,7 kWp. Tie sa vlani vo veľkom inštalovali na strechy rodinných domov vďaka „zeleným“ dotáciám určeným na financovanie zariadení na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov energie.

Zdroj: cnet.com

 

Dopyt po solárnej energii má byť vysoký aj v roku 2022. Experti upozorňujú na jeho ďalšie zvýšenie, čo by mohlo znamenať problémy s inštaláciou elektrární, nakoľko firmy zamerané na inštalovanie týchto výrobní elektriny mali preplnené kapacity už v predošlom roku. V tom aktuálnom budú mať viac práce najmä kvôli rastúcemu dopytu zo strany firiem a komerčných spoločností, na ktorých strechách sa vlani nainštalovalo „len“ necelých 400 fotovoltaických elektrární.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: solarniasociace.cz

Zdroj foto: greenmatch.co.uk, cnet.com