Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V ČR bol v roku 2020 poskytnutý rekordný objem hypoték

Napísal Róbert Bosák, 25.01.2021

O novom rekorde ročného objemu hypoúverov poskytnutých v ČR sa hovorilo ešte pred koncom minulého roka po zverejnení októbrových a novembrových štatistík. Potvrdenie týchto prognóz však mohlo prísť až po spracovaní čísel za celý rok 2020. Tie sú už zopár dní známe a s nimi je potvrdené aj dosiahnutie očakávaného rekordu.

Zdroj: www.pixabay.com 


Ešte donedávna boli na čele rebríčka rokov s najvyšším objemom poskytnutých hypoúverov u našich susedov roky 2016 a 2017. Po uplynulých 12 mesiacoch to už ale neplatí. Vtedajšie rekordné hodnoty na úrovni vyše 225 mld. Kč boli práve vlani prevýšené, a to o viac ako 28 mil. Kč.

Zdroj: www.pixabay.com 


Banky poskytli za rok viac ako 254 mld. Kč

 

V prvých 6 mesiacoch to na rekordný rok nevyzeralo. Po vypuknutí pandémie a následných reštrikciách dokonca hrozilo, že dopyt po hypotékach bude o niečo nižší. Tieto predpovede sa však vyvrátili hneď na začiatku 2. časti roka. Objem hypoték za jednotlivé mesiace bol čoraz vyšší ako v rovnakých obdobiach predošlých rokov, pričom v záverečnom štvrťroku sa tieto rozdiely ešte prehĺbili. Celkový objem hypoték sa tak po 12 mesiacoch vyšplhal na konečných 254,023 mld. Kč, historicky najviac od začiatku poskytovania hypoték v Česku.

 

Celkový počet hypoúverov presiahol 92 000

 

Významu rekordného objemu hypoték pridáva na váhe, že k jeho dosiahnutiu nebolo potrebné schváliť väčší počet žiadostí ako v predchádzajúcich rokoch, kedy tento počet dosiahol oveľa vyššie čísla. S výnimkou roka 2019 sa v uplynulých 12 mesiacoch schválilo najmenej žiadostí od roku 2015. Kým v rokoch 2015-2018 sa ich celkový ročný počet pohyboval medzi 99 000 až 115 000, vlani ich bolo „len“ 92 226.

 

Priemerná výška hypoúveru pod 3 mil. Kč

 

Dôvodom rekordne vysokého objemu hypoték napriek nižšiemu počtu schválených žiadostí je zvyšovanie priemernej výšky hypotéky. Tá bola na rozdiel od celkového počtu žiadostí vyššia ako v predchádzajúcich rokoch. Podľa štatistík sa vlani priblížila na dosah stále neprekonanej hranice 3 mil. Kč, ku ktorej prekročeniu chýbalo zopár tisíc korún. Priemerná výška hypotéky za rok 2020 sa totiž zastavila na úrovni 2 966 150 Kč.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.cnb.cz, www.hypoindex.cz

Zdroj foto: www.pixabay.com