Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V čínskom Si-ane vyrastie štadión s prvkami tradičnej čínskej kultúry

Napísal Róbert Bosák, 11.09.2020

Výstavba štadiónov v Číne aktuálne zažíva obrovský boom. Včera predstavený športový komplex ukrytý v zelených svahoch nie je zďaleka jediný projekt tohto druhu. Ďalší má vyrásť v meste Si-an. Aj v tomto prípade pôjde o veľdielo s nezvyčajným dizajnom.

Zdroj: zaha-hadid.com 


Dôvodov, pre ktoré sa niekoľkomiliónové mesto z provincie Šen-si púšťa do výstavby nového futbalového stánku, je viacero. Okrem potreby nového štadióna slúžiaceho miestnemu klubu a futbalovej akadémii hrá dôležitú úlohu aj organizácia Ázijského pohára 2023. Jedným z jeho dejísk má byť aj mesto Si-an a nový štadión, ktorý v ňom čoskoro začnú stavať.

Zdroj: zaha-hadid.com 


V hlavnej úlohe originálny dizajn

 

Projekt futbalového stánku s kapacitou 60 000 divákov vzbudil obrovskú pozornosť hneď po zverejnení prvých vizualizácií. Ateliér Zaha Hadid Architects totiž prišiel s návrhom, ktorý prekvapil a zároveň šokoval. Do návrhu zakomponovali typické organické tvary, no tentoraz ich nepoužili za účelom vytvorenia futuristickej stavby. Uplatnili ich len ako doplnok dizajnu založeného na princípoch tradičnej čínskej architektúry, čoho výsledkom sa stal návrh arény pripomínajúcej tradičné stavby, aké nájdeme napríklad v Zakázanom meste.

Zdroj: zaha-hadid.com 


Projekt nového štadióna vo faktoch:

 

- zvonku má štadión vyzerať ako tradičná červená čínska stavba

- komplex nebude mať klasickú fasádu, ostane otvorený do okolia

- organické tvary sa použijú pri zastrešení aj pri strešných stĺpoch

- osvetlenie ihriska zabezpečia priehľadné membránové systémy

- súčasťou návrhu je revitalizácia priestranstva v okolí štadióna

- vstupy na štadión majú byť priamo napojené na zastávku metra

Zdroj: zaha-hadid.com 


Využitie aj na veľké kultúrne akcie

 

Dôraz na nadštandardné vybavenie štadióna sa nekladie iba kvôli futbalovým zápasom. Mesto plánuje chystanú arénu s prepracovaným systémom osvetlenia a riešenia kapacity využívať aj na organizovanie medzinárodných festivalov a iných veľkých kultúrnych akcií. Prvé z nich by v jeho útrobách mohli prebehnúť už pár týždňov po odohratí vyššie spomínaného šampionátu v roku 2023.

Zdroj: zaha-hadid.com 


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: zaha-hadid.com