Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Chile pokračuje výstavba najväčšieho teleskopu sveta

Napísal Róbert Bosák, 09.10.2019

Nielen mosty, štadióny, mrakodrapy a obchodné centrá sú najväčšími stavbami planéty. Patriť k nim môžu aj rozsiahle vedecké areály s gigantickými teleskopmi. Jeden taký už pár rokov budujú v Chile.

Zdroj: ESO/L. Calçada – www.eso.org 


Chile nikdy nepatrilo k stavebným veľmociam, no vo výstavbe teleskopov sa radí k svetovej špičke. Potvrdiť to má aj rozostavaný projekt Extremly Large Telescop, teda Extrémne veľký teleskop, ktorý postupne rastie na miestnej hore Cerro Amazones. Práve ten má byť najväčším svojho druhu na celom svete. Na jeho uvedenie do prevádzky si však nejaký čas počkáme.

Zdroj: Swinburne Astronomy Productions/ESO – www.eso.org 


Výstavba má dokopy trvať až 8 rokov

 

Na realizácii najväčšieho teleskopu sveta sa zatiaľ pracuje iba 2 roky, takže ukončenie prác je zatiaľ v nedohľadne. Prvé prípravy síce prebehli už v roku 2014, no k poklepaniu základného kameňa zo strany European Southern Observatory, ktoré zodpovedá za realizáciu, došlo až v máji 2017. Projekt odvtedy nadobúda svoju podobu, no výsledok má byť hotový až v roku 2025, kedy je zároveň naplánované spustenie prevádzky.

Zdroj: ESO - www.eso.org 


Priemer zrkadla bude mať až 39,3 m

 

Kým posledné projekty najväčších teleskopov predbiehali tie predošlé len o pár desatín metra, Extremly Large Telescope má byť v porovnaní so súčasným lídrom takmer 4-násobne väčší. Priemer primárneho zrkadla bude 39,3 m, pričom tvoriť ho má 798 šesťuholníkových dielov s priemerom 1,4 m. Každý z dielov bude chránený striebornou a hliníkovou vrstvou, ktoré sa zladia so sklokeramickým materiálom primárneho aj ďalších menších zrkadiel. Celý teleskop sa umiestni do 74 m vysokej budovy s posuvne otváracou kupolou.

Zdroj: ESO - www.eso.org 


5 najväčších teleskopov v súčasnosti:

                   

Teleskop

Poloha

Priemer teleskopu

Gran Telescopio Canarias

Kanárske ostrovy

10,4 m

Keck 1 a Keck 2

Havaj

   10 m

Hobby-Eberly

Texas

   10 m

Veľký juhoafrický teleskop

JAR

  9,2 m

Veľký binokulárny teleskop

Arizona

  8,4 m

Zdroj: www.wikipedia.org

 

Zaujímavosť na záver: Niektorí za najväčší teleskop sveta označujú čínsky projekt FAST, no ten nie je bežným vesmírnym ďalekohľadom ako uvedené teleskopy. Zriadený bol ako súčasť špeciálneho rádioteleskopu založeného na princípe obrovského anténneho taniera.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: ESO/L. Calçada – www.eso.org, Swinburne Astronomy Productions/ESO – www.eso.org, ESO - www.eso.org