Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Česku sa zistil prípad diskriminácie pri prenájme bytu

Napísal Róbert Bosák, 16.08.2015

Škandály sa občas týkajú aj diania na realitnom trhu a aktuálne sa jeden vyskytol v susednom Česku. Ide o problém, ktorý má rasový podtón, čo robí situáciu vážnou a poukazuje na možnosť neoprávneného konania aj medzi maklérmi.


Český realitný trh zaznamenal po dosť dlhom čase väčší škandál. Ten sa spája s konaním nemenovanej realitnej maklérky, ktorej postup pri riešení realitného obchodu vyvolal mnoho vášní a dokonca ho prejednával súd. Nakoľko ide o situáciu, pri ktorej mohol byť porušený antidiskriminačný zákon, reakcie rôzneho druhu na seba nenechali čakať. Médiá sa chytili tejto témy a problém s možným rasizmom pri realitných obchodoch vyniesli hneď na svetlo sveta.


Klientku odmietli z dôvodu etnickej príslušnosti


Celý škandál vznikol kvôli odmietnutiu rómskej klientky, ktorá sa zaujímala o byt určený na prenájom. Zodpovedná maklérka jej však neumožnila predmetnú nehnuteľnosť získať, čo by samo o sebe ešte nebolo problémom. Príčinou škandálu bolo vysvetlenie maklérky, ktorá dala klientke patrične najavo, že majiteľ si v byte neželá žiadnych príslušníkov rómskeho etnika. Na obhajobu maklérky môžeme povedať, že len plnila prianie majiteľa bytu, no ako sprostredkovateľ obchodu je spoluzodpovedná za celú situáciu.


Išlo o testovaciu situáciu


Záujem o prenájom bytu rómskou klientkou bol v podstate fingovaný, nakoľko sa jednalo o testovaciu situáciu navrhnutú kanceláriou ombudsmana. Účelom bolo zistiť, či sa realitní makléri držia znenia antidiskriminačného zákona a ako na tom v skutočnosti český realitný trh stojí. Práve tento prípad ukázal, že aj keď je diskriminácia Rómov ojedinelá, občas sa predsa len vyskytne a obmedzí práva Rómov na rovnaký prístup k získaniu bytu. 


Súd nariadil verejné ospravedlnenie


Neoprávnené konanie českej maklérky sa dostalo až pred súd v Litoměřiciach, ktorý mal rozhodnúť v rámci riešenia otázky diskriminácie. Česká klienta požadovala ospravedlnenie a odškodné vo výške 100 000 korún. Súd však prihliadol na to, že šlo o simultánnu situáciu a maklérke nariadil iba ospravedlnenie s presne zostaveným textom, pričom zamietnutie odškodného vysvetlil tak, že klientka bola na situáciu pripravená a nevznikla jej žiadna ujma.


Podľa jedného prípadu netreba posudzovať celý realitný trh, takže vnímať českých maklérov ako rasistov určite nemôžeme. Opakujeme, že tento škandál je ojedinelý a mnoho Rómov si prístup tamojších maklérov pochvaľuje, čo potvrdzuje fakt, že náznaky rasizmu sú minimálne. To isté platí aj v prípade posudzovania Rómov majiteľmi bytov, ktorí takisto nemôžu vnímať všetkých ako problémových kvôli niekoľkým kritickým prípadom z minulosti ako to spravil vlastník sporného bytu v tomto škandále. 


Text : Róbert Bosák

Zdroje : rozhlas.cz

Foto: rozhlas.cz