Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Česku je 4,37 mil. bytov, z toho viac ako 1 mil. v panelákoch

Napísal Róbert Bosák, 30.06.2020

Aj keď výstavba panelákov je už pár rokov minulosťou, byty v nich sú pre obyvateľov krajín bývalého východného bloku stále zdrojom bývania. Len v Česku ich je aktuálne viac ako milión.

 

Podľa posledných zverejnených štatistík stojí momentálne v Česku 4,37 mil. bytov. Nemalú časť z toho tvoria byty situované v panelákoch. Podľa oficiálnych údajov ich má byť až 1,2 mil., čo je viac ako štvrtina zo všetkých bytov v krajine. Zároveň majú tvoriť vyše polovicu všetkých obývaných českých bytov situovaných v bytových domoch.

 

Postavených bolo 80 000 panelákov

 

Uvedený počet bytov sa v Česku nazbieral v rámci masívnej panelákovej výstavby. Tá začala v 50. rokoch 20. storočia ako jeden z pilotných projektov bývalého režimu. Byty v panelákoch však na českom realitnom trhu pribúdali aj po novembri ´89. Realizácia posledných z nich sa  ukončila v roku 1995 na 2 pražských sídliskách. Spolu sa tak zhruba za polstoročie postavilo približne 80 000 panelákov s 1,2 mil. bytov.

Zdroj: nasregion.cz 


Podiel panelákov od 90. rokov klesá

 

Súčasný podiel panelákových bytov je v porovnaní s obdobím ich najväčšej slávy diametrálne odlišný. Kým dnes tvoria len viac ako štvrtinu zo všetkých českých bytov, ešte pred 30 rokmi ich bolo necelých 98 %. Pokles tohto podielu bol badateľný už v prvých rokoch po rozdelení Česko-Slovenska. Napríklad v roku 1994 mal dosahovať 74 %, pričom v ďalších rokoch opäť rýchlo klesal.

Zdroj: wikipedia.org - che 


Napriek zmene trendu a definitívnemu ukončeniu panelákovej výstavby sú tieto bytové domy naďalej domovom státisícov Čechov. V súčasnosti ich obývajú skoro 3 milióny obyvateľov, pričom nie všetky byty sú obsadené. Niektoré sú ponúkané na predaj, často za porovnateľne nižšie ceny ako novostavby, iné sa stali súčasťou trhu s prenájmami a čakajú na nájomníkov.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.czso.cz

Zdroj foto: nasregion.cz, wikipedia.org - che