Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V centrále Facebooku rastú lesy na strechách budov

Napísal Róbert Bosák, 17.09.2018

Megalomanské sídla popredných IT firiem sú síce ukážkou veľkosti a dominancie, no ich vedenie sa zároveň snaží o dôraz na ekológiu a rozvoj trvalo udržateľnej výstavby. Príkladom je spoločnosť Facebook, v ktorej centrále vyrástol súbor ďalších zelených budov.

 

Najväčšia sociálna sieť na svete sa môže pochváliť sídlom, aké by mu s výnimkou niektorých konkurentov mohla závidieť celá planéta. Po najnovšom sa v Menlo Parku, ako je kalifornská centrála firmy pomenovaná, pristavali nové budovy, ktoré majú slúžiť pre rozrastajúcu sa sieť zamestnancov. Podľa zverejnených fotiek a informácií sa však nejedná o bežné budovy, skôr o nadčasové firemné komplexy postavené v zelenom duchu.

 

Lesy priamo na streche budov

 

Už prvotné vizualizácie projektu MPK 21 z roku 2012 napovedali, akú mieru bude v novej časti centrály spoločnosti Facebook zohrávať dôraz na zelenú architektúru. Jej prvky vidieť vo viacerých zónach interiéru aj na vonkajších častiach budov, pričom najviac miesta sa im ušlo na 3,6-akrovej strešnej záhrade, ktorá spája dané budovy do jedného celku. Práve na nej rastie živý les, ktorý má byť oázou pokoja a zároveň chrániť objekty pred prachom a hlukom.

Zdroj: www.level10gc.com 


Strešný park + zelený exteriér

 

Zeleňou obohatenou o niekoľko umeleckých inštalácií sa nešetrilo ani v bezprostrednom okolí budov. Architekt Frank Gehry do návrhu zakomponoval zopár oddychových zón, v ktorých sa zhruba 2000 zamestnancov pracujúcich v novom komplexe môže prechádzať alebo si len v pokoji posedieť v príjemnom tieni. Aj to má zlepšiť celkovú kvalitu pracovného prostredia, ktorá je v snahe vytvoriť zamestnancom najlepšie možné podmienky jedna z hlavných priorít.

Zdroj: www.ndtv.com 


S dôrazom na úsporu energií

 

Nie je to len hojná vegetácia, ktorá robí z projektu MPK 21 jedného z priekopníkov súčasnej zelenej architektúry. O ekologický profil objektov sa starajú aj technológie, pomocou ktorých bude komplex výrazne šetriť spotrebou energie, čo je pri takomto kolose maximálne žiaduce. Vedenie Facebooku dalo do pozornosti hlavne najmodernejší systém recyklácie vody, ktorý má ročne ušetriť až 17 miliónov galónov vody.

Zdroj: www.ndtv.com 


Výstavbu stihli za pár mesiacov

 

Kým čakanie na zahájenie výstavby trvalo 5 rokov, samotná realizácia sa stihla len za niečo vyše 1 roka. Komplex MPK 21 začali stavať minulý rok, pričom pôvodné plány rátali s jeho dokončením v lete 2018. To sa podarilo aj napriek zložitému a do detailov prepracovanému zámeru, takže ústredie Facebooku je opäť o niečo väčšie, modernejšie a hlavne zelenšie.

Zdroj: www.visionsinphotography.com 


Spomínaný projekt nie je jedinou investíciou, ktorú Facebook v poslednom období vynaložil na rozšírenie a modernizáciu svojej centrály. Vyššie investície sa však okamžite odrazili aj na celkových príjmoch spoločnosti za druhý kvartál, ktoré spôsobili nečakaný pád hodnoty akcií firmy o takmer 120 miliárd dolárov. Aj takúto daň musia najväčšie svetové spoločnosti platiť za napredovanie a snahu prispievať k rozvoju trvalo udržateľnej architektúry.

 

Text: Róbert Bosák 

Foto: www.level10gc.com, www.ndtv.com, www.visionsinphotography.com