Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Budapešti vznikne nová mestská štvrť plná zelene

Napísal Róbert Bosák, 15.11.2021

Podobne ako iné metropoly, aj Budapešť „trpí“ nedostatočnou ponukou bytov. Zároveň ale dopláca na hustú zástavbu, ktorá postupne ukrajuje zo zelených zón. Vedenie mesta chce pretrvávajúci problém riešiť realizáciou nových obytných projektov plných zelene. K tým patrí aj projekt novej mestskej štvrte Zugló City Centre.

 

V maďarskej metropole bolo v posledných rokoch zrealizovaných viacero veľkých obytných projektov. Obyvatelia Budapešti však na ďalšiu modernú štvrť plnú zelene, ktorá by priniesla množstvo bytov, kompletnú občiansku vybavenosť a koexistenciu s prírodou, stále čakajú. Ich čakanie má zastaviť projekt Zugló City Centre, ktorého výsledkom bude nadčasová mestská štvrť európskej úrovne.

Zugló City Centre, Zdroj: zaha-hadid.com

 

Multifunkčná mestská štvrť

 

Cieľom predstaveného projektu je vybudovať väčšiu mestskú štvrť, ktorá by plnila niekoľko funkcií naraz. Z projektu ateliéru Zaha Hadid Architects, ktorý bol poverený návrhom novej mestskej zóny, vyplýva, že Zugló City Centre bude multifunkčnou štvrťou, v ktorej nebudú chýbať byty, kancelárie, obchody či zelené priestranstvá. Prednosťou štvrte nebude iba zeleň, ale tiež architektonické riešenie zástavby. Moderný dizajn budov sa má líšiť podľa toho, aký účel budú jednotlivé objekty plniť. V štvrti tak vyrastú elegantné budovy s bielymi, sivými aj tehlovými fasádami.

Zugló City Centre, Zdroj: zaha-hadid.com

 

V štvrti vysadia 900 stromov

 

Jednotlivé budovy budú zasadené do ulíc plných zelene. Celková plocha zelených miest má tvoriť až 35 000 m², čo z Zugló City Centre urobí jednu z najzelenších štvrtí v celom meste. Súčasťou štvrte bude potok napojený na niekoľko menších vodných plôch, ktoré budú slúžiť na zadržiavanie vody a udržiavanie optimálnej vlhkosti v lokalite. V blízkosti týchto vodných plôch bude vysadených až 900 stromov. Tie majú prispieť k zabezpečeniu čo najzdravšieho prostredia pre obyvateľov štvrte a zároveň pomáhať zvyšovať množstvo kyslíka v meste.

Zugló City Centre, Zdroj: zaha-hadid.com

 

Štvrť dokončia do roku 2029

 

Tvorba návrhu a jeho následné predstavenie je iba prvým krokom k realizácii ambiciózneho projektu. Ďalším krokom bude vybavenie všetkých potrebných povolení. Po ich vybavení sa absolvujú prípravy na začatie výstavby, po ktorých príde k spusteniu samotnej realizácie. Tá má trvať najneskôr do roku 2029, kedy má byť štvrť Zugló City Centre kompletne hotová a odovzdaná k užívaniu.

Zugló City Centre, Zdroj: zaha-hadid.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: zaha-hadid.com

Zdroj foto: zaha-hadid.com