Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Bratislave je aktuálne 30 budov s certifikátom LEED alebo BREEAM

Napísal Róbert Bosák, 13.12.2018

Počet bratislavských budov, ktoré sa môžu pochváliť aspoň jedným z medzinárodne uznávaných zelených certifikátov, rastie. Aktuálne ich v katastri hlavného mesta stojí presne 30.

Zdroj: www.lynda.com 


Udelenie certifikátu LEED alebo BREEAM je pre budovu, ktorá sa snaží o získanie štatútu zelenej, resp. trvalo udržateľnej budovy, najvyššou poctou. Zopár takto „ocenených“ stavieb nájdeme aj u nás, čoho príkladom je tridsiatka budov z Bratislavy. Tie nájdeme v rôznych mestských častiach, čo len potvrdzuje myšlienku, že naša metropola sa snaží k rozvoju trvalo udržateľnej architektúry pristupovať celoplošne.

Zdroj: www.hensonarchitect.com


Výmera zelenej tridsiatky už momentálne dosahuje viac ako pol milióna m²

 

S rastúcim počtom zelených budov, samozrejme, narastá aj výmera celkovej prenajímateľnej plochy sústredenej v certifikovaných trvalo udržateľných objektoch. Tá aktuálne dosahuje už 567 000 m², aspoň tak to vyplýva z poslednej analýzy, ktorú zverejnilo Bratislava Research Forum združujúce vybrané poradenské spoločnosti zamerané na realitný trh.

 

3 bratislavské + 2 slovenské projekty s certifikátmi LEED alebo BREEAM:

 

Digital Park (Petržalka, Bratislava) – V čase, keď úvodná fáza projektu Digital Park získala certifikát LEED Platinum, bolo v Európe iba 9 budov s týmto najvyšším štatútom. V prípade regiónu V4 a východnej Európy dokonca išlo o prvý udelený certifikát.

 

BBC 1 Plus (Ružinov, Bratislava) – Aj keď na LEED Platinum zatiaľ iné budovy v hlavnom meste nedosiahli, zlatý certifikát GOLD si už uchmatli viaceré z nich. Ako prvý sa ním mohol pochváliť projekt BBC 1 Plus na Plynárenskej ulici.

 

Bory Mall (Lamač, Bratislava) – Medzi držiteľmi certifikátu BREEAM nájdeme aj obchodné centrum. Bory Mall si ho dokázala získať kombináciou viacerých technológií využívaných pri kúrení aj chladení a pri spôsobe spracovania obnoviteľných zdrojov energie. 

 

EcoPoint Office Center (Košice) – Zelenú budovu v kategórii kancelárskych objektov, ktorá sa môže pochváliť certifikátom LEED Gold, má aj metropola východu. Komplex vytvorený 3 6-poschodovými budovami využíva viacero zelených technológií, medzi ktorými nechýba ani kúrenie a chladenie pomocou tzv. hlbinných vrtov umiestnených pod jednotlivými stavbami.

 

Logistické centrum Lidl (Sereď) – Vybavenie logistického centra v Seredi môžu spoločnosti Lidl závidieť aj väčšie a bohatšie reťazce v zahraničí. Zamestnanci sa tu stretnú s ekológiou takmer na každom kroku, nehovoriac o tom, že čerešničkou na torte sú vysokozdvižné vozíky na elektrinu. Aj tie prispeli k tomu, aby centru udelili certifikát BREEAM Outstanding.

 

Bratislava sa už dlhšie inšpiruje vyspelými metropolami, ktorých súčasťou sú desiatky budov v najvyššom ekologickom štandarde. Aj keď takéto objekty v nej pribúdajú pomaly, investori potvrdzujú značný pokrok a zároveň chuť pracovať na zelených projektoch naďalej. Aj preto nie je vylúčené, že zoznam v najbližšom čase doplní niekoľko ďalších zaujímavých projektov.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.lynda.com, www.hensonarchitect.com