Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Banskej Bystrici obnovia ďalšiu cennú pamiatku

Napísal Róbert Bosák, 07.12.2018

Zoznam pamiatok v Banskobystrickom kraji, ktoré prešli obnovou a zachránili sa tak pred schátraním, má byť budúci rok o niečo pestrejší. Samospráva totiž ohlásila plány rekonštruovať jednu z najcennejších historických budov v Banskej Bystrici.

 

Historické jadro Banskej Bystrice ukrýva hneď niekoľko cenných pamiatok. Niektoré z nich však potrebujú urýchlené rekonštrukčné zásahy, vďaka ktorým budú môcť aj naďalej zdobiť kultúrne bohatstvo mesta. Takým prípadom je aj Thurzov dom, ktorý sa má už na budúci rok zaradiť do zoznamu obnovených pamiatok v Banskobystrickom kraji.

Zdroj: www.wikipedia.org 


Jedna z najstarších stavieb v meste

 

Ukážka historickej meštianskej architektúry, sídlo Stredoslovenského múzea a hlavne cenný objekt zaradený do kultúrneho bohatstva Banskobystrického kraja. Aj takéto „štatúty“ si nesie jedna z najstarších stavieb Banskej Bystrice, ktorú si môžeme pozrieť na Námestí SNP. S jej súčasnou podobou sa ale môžeme zoznámiť len do leta, pretože potom sa začne s renováciou.

Zdroj: bbonline.sk 


Rekonštrukcia vyjde na 266 000 €

 

Súčasný stav Thurzovho domu nie je alarmujúci, takže plán rekonštrukcie zatiaľ počíta len s opravou fasády. Tá sa má začať rekonštruovať budúci rok, presnejšie niekedy počas letnej sezóny, pričom práce by mali byť hotové v ten istý rok. Náklady na opravu majú vyjsť okolo 266 000 € a ich financovanie si na plecia vezme samotný Banskobystrický kraj.

Zdroj: slovakianguide.com


Ďalšia pamiatka v programe obnovy

 

Thurzov dom nie je prvou ani poslednou pamiatkou v regióne, ktorá prešla, resp. v budúcnosti prejde obnovou. Pred niekoľkými dňami sa ukončila oprava fasády Tihányiovského kaštieľa v časti Radvaň. Aj k tej došlo v rámci iniciatívy Banskobystrického kraja, ktorý chce krok po kroku opraviť čo najviac cenných historických budov v regióne.

Zdroj: www.wikipedia.org 


5 zaujímavostí o Thurzovom dome na záver:

- dom patrí k najstarším stavbám v meste, prvé zmienky o ňom pochádzajú až z roku 1495

- priestory objektu boli dlhé roky sídlom Thurzovko-Fuggerovskej obchodnej spoločnosti  

- súčasný vzhľad budovy je zo 16. storočia, kedy bol objekt prerobený v renesančnom štýle

- v roku 1948 chceli dom zbúrať, demolácii zabránila vzácna maliarska zbierka na stenách

- od roku 1958 sídli v budove Stredoslovenské múzeum, ktoré je verejnosti riadne prístupné

Zdroj: www.bystricoviny.sk 


Text: Róbert Bosák

Foto: www.slovago.sk, www.wikipedia.org, bbonline.sk, slovakianguide.com, www.bystricoviny.sk