Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V akých budovách sídlia parlamenty európskych štátov

Napísal Róbert Bosák, 02.03.2020

Sobotňajšie voľby do NR SR vyvolali medzi priaznivcami architektúry diskusiu o tom, ktoré z európskych krajín majú najkrajší, najväčší či najdrahší parlament. Kandidátov na prvenstvo je hneď niekoľko, napríklad aj medzi osmičkou nižšie uvedených budov.

 

Budapešť (Maďarsko)

Maďarský parlament nie je ani zďaleka len zákonodarnou budovou. Jeho skvostný vzhľad s unikátne zdobenými miestnosťami ho zároveň radí medzi tie najcennejšie diela európskej architektúry. Podľa niektorých sa dokonca jedná o najkrajší parlament v celej Európe.

Zdroj: www.pixabay.com 


Viedeň (Rakúsko)

Rakúsko sa môže ako jedna z mála krajín Európy pochváliť budovou parlamentu s výraznými antickými prvkami. Palác z 19. storočia bol vybudovaný podľa vzoru starogréckych chrámov schválne. Svojím vzhľadom má odkazovať na antické Grécko, ktoré je považované za kolísku demokracie.

Zdroj: www.pixabay.com 


Berlín (Nemecko)

V cennej historickej budove sídli aj Nemecký spolkový snem. Novorenesančná stavba z 2. polovice 19. storočia patrí k najvyhľadávanejším berlínskym pamiatkam aj kvôli tomu, že prežila požiar v roku 1933 či bombardovanie na konci 2. svetovej vojny v roku 1945.

Zdroj: www.pixabay.com 


Bukurešť (Rumunsko)

Kým uvedené parlamentné sídla patria do skupiny najkrajších, to rumunské je zas najväčšou a zároveň najdrahšou parlamentnou budovou. 12-poschodový palácový komplex postavili za zhruba 3 mld. €, čo ho radí až do TOP 5 najdrahších budov sveta.

Zdroj: bucharestapartment.net 


Rím (Taliansko)

K najväčším a tiež najkrajším parlamentným budovám starého kontinentu patrí jednoznačne aj tá v Ríme. Podobne ako v prípade rakúskeho parlamentu, aj v tomto prípade badať výrazný antický vplyv.

Zdroj: www.pixabay.com 


Kodaň (Dánsko)

Vzhľad parlamentných budov v severských krajinách je od tých na juhu Európy diametrálne odlišný. Príkladom je dánske zákonodarné sídlo, ktorým je Christiansborg Palace so svojou povestnou vežou.

Zdroj: www.pixabay.com 


Vilnius (Litva)

Dizajn parlamentných budov v pobaltských krajinách je opäť z iného súdka. Najvýraznejší nádych architektúry typickej pre bývalý východný blok má práve Seimas Palace v hlavnom meste Litvy, ktorý sa z diaľky podobá na veľkú športovú alebo kultúrnu halu.

Zdroj: www.pixabay.com 


Kyjev (Ukrajina)

Omnoho menej konvenčne vyzerá kvôli kupole na streche ukrajinská Verkhovna Rada. Tá sa dokázala vyhnúť typickému postsovietskemu dizajnu z povojnovej éry vďaka výstavbe v roku 1939, kedy ešte tamojší architekti mohli čerpať inšpiráciu aj z iných zahraničných smerov.

Zdroj: www.pixabay.com 


Pozn. na záver: Uvedený zoznam nie je žiadnym rebríčkom ani oficiálnym poradím. Jedná sa o ľubovoľný výber autora článku.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: www.pixabay.com, bucharestapartment.net