Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Unikátny projekt zo SAE chce spájať náboženstvá

Napísal Róbert Bosák, 30.09.2019

Spojené arabské emiráty prichádzajú s veľkým gestom. V Abú Zabí sa totiž zrealizuje unikátny projekt, aký vo svete nie je bežný. Ten by mal spájať 3 svetové náboženstvá a zároveň ukázať, ako jednoducho môže architektúra zbližovať jednotlivé kultúry.

 

Islam, judaizmus a kresťanstvo bok po boku. Vízia, o ktorej mnohí snívajú, no jej dosiahnutie je stále skôr snom ako realitou. Prelomiť ľady medzi týmito náboženstvami chce The Higher Committee for Human Fraternity, komisia starajúca sa o prehlbovanie bratskej spolupráce na regionálnej aj národnej úrovni. Práve tá vyhlásila súťaž na unikátny projekt The Abrahamic Family House (podľa tzv. 3 Abrahámových náboženstiev), ktorý už má svojho víťaza.

Zdroj: www.adjaye.com


Návrh má zdôrazňovať rovnosť

 

Za víťazným návrhom stojí britský architekt David Adjaye. Práve jemu sa podarilo zaujať projektom sekulárnej zóny s pódiom na organizovanie kultúrnych akcií pre širokú verejnosť, ktoré budú dopĺňať vedľa seba stojace budovy synagógy, mešity a kostola. Každý z objektov bol navrhnutý v rovnakej výške a podobnom tvare, čím má byť vyjadrená rovnosť vybraných náboženstiev.

Zdroj: www.adjaye.com


Interiéry zasvätené svojej viere

 

Kým exteriér bude vyjadrovať rovnosť, po vstupe do jednotlivých budov sa už návštevníci stretnú so svojou tradičnou kultúrou. Projektu tak nebude chýbať ani dôraz na výnimočnosť jednotlivých vierovyznaní, na ktorú poukáže vzhľad a výzdoba interiérov v typickom štýle daného náboženstva. Architekt však pri výbere materiálov a hodnotných doplnkov zachoval myšlienku rovnosti, v rámci ktorej nemá byť žiadna zo stavieb na vyššej, resp. nižšej úrovni.

Zdroj: www.adjaye.com


Kultúrny ostrov v Abú Zabí rastie

 

Nebyť ostrova Saadiyat, takýto projekt by možno v Abú Zabí zelenú nedostal. Práve lokalita známa ako centrum kultúrnych a architektonických projektov od autorov z rôznych častí sveta otvára priestor pre spoluprácu pod záštitou vyššie uvedenej komisie. The Abrahamic Family House tak nielenže rozšíri tento kút mesta, ale stane sa vôbec prvým projektom s duchovným odkazom, ktorý na ostrove vyrastie.

Zdroj: www.adjaye.com


Iniciatíva výstavby verejnej kultúrnej zóny, kde by sa v jednom areáli stretávali veriaci týchto 3 náboženstiev, si okamžite našla priaznivcov po celom svete. Podpora verejnosti je snáď tým najlepším signálom, že projekt bude mať skutočnú silu spájať a inšpirovať ostatných. Na jeho realizáciu si však počkáme. Momentálne totiž nie sú známe žiadne termíny, ani zahájenia, ani ukončenia výstavby.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: www.adjaye.com