Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Unikátne rotujúce budovy

Napísal Róbert Bosák, 20.09.2014

Oblasť architektúry je nesmierne rozmanitá a najlepší tvorcovia inovatívnych stavieb spravili len za posledné desaťročia obrovský posun. Počas cestovania svetom nájdeme rôzne typy budov od výmyslu sveta a na popredné priečky záujmu sa dostali aj rotujúce budovy, ktorých počet dosť rýchlo rastie aj vďaka špeciálnym stavebným kúskom. 


V súčasnosti sú rotujúce nehnuteľnosti bežným javom, aj keď ich po celom svete nájdeme minimum, nakoľko ich výstavba patrí k drahším a náročnejším architektonickým dielam. Rotujúce domy, obchody alebo garáže si v niektorých vybraných lokalitách získali priazeň vďaka skvostnému a flexibilnému stavu daných objektov. Každopádne, byť v takejto budove a zažiť pocit meniaceho sa výhľadu na šíre okolie môže byť zaujímavým zážitkom vzbudzujúcim pozornosť obyvateľstva.


Zdroj: www.decordraw.com


Najznámejšie rotujúce budovy :


Dynamic Tower v Dubaji - Možno si pamätáte ošiaľ z roku 2010, keď v Dubaji vyrástol po najvyššej budove na svete aj prvý rotujúci mrakodrap svojho druhu. Výstavba tohto gigantu vyvolávala veľké očakávania, nakoľko šlo o odvážnu stavbu, no nakoniec sa všetko podarilo a mrakodrap sa točí dodnes. 

Zdroj: www.dailymail.co.uk


Turning Torso v Malme - Za oficiálne prvý rotujúci mrakodrap je považovaná 190m vysoká budova Turning Torso vo švédskom Malme. Jednotlivé poschodia sú vybudované v tvare nepravidelného pentagonu a otáčajú sa pomaly okolo vertikálneho jadra. Objekt sa dokončil v roku 2005 a dodnes je tretím najvyšším v Európe.

Zdroj: www.skyscrapercity.com


Dom s rotujúcimi izbami - Len pred rokom bol v iránskom Teheráne skolaudovaný unikátny dom, ktorého hlavnou doménou sú rotujúce izby. V tomto prípade sa nejedná o otáčajúcu sa budovu, pretože základ stojí pevne bez možnosti pohybu. Rotujú len samotné miestnosti. Dom pozostáva z troch obytných častí, v ktorej sa každá z miestností dokáže točiť o 90 stupňov. Samotný systém je riadený pomocou centrálneho ovládania, takže sami obyvatelia určujú zmenu polohy.

Zdroj: www.heatsweden.com


Rotujúca slnečnica - V nemeckom Freiburgu si známy architekt Rolf Disch navrhol vlastný dom inšpirovaný slnečnicou. Podstatou stavby je komplex solárnych panelov a centrálna os, na ktorej sa celý dom otáča za slnkom. "Slnečnica" = centrálny slnečný kolektor nasleduje celý deň smer slnka, čo otáča za jeho svitom celú budovu. Vďaka tejto unikátnej technológií je dom energeticky 100% nezávislý.

Zdroj: www.dailymail.co.uk


Evolution Tower v Moskve - Podnikateľské centrum Moskvy sa bude sústrediť v mrakodrape Evolution Tower, ktorý dokáže rotovať o 135 stupňov. Výstavba sa začala v roku 2007 a po ukončení má patriť k moskovským stavebným dominantám. Táto výšková veža je v podstate pokračovaním série rotujúcich mrakodrapov Dynamic Tower.

Zdroj: www.skyscrapercity.com


Svoj rotujúci objav má aj reštaurácia Veža na bratislavskej Kolibe, ktorej točiaca sa podlaha Vám umožní v prípade dobrého počasia nazrieť do susedného Rakúska aj Maďarska. Tento stavebný trend sa ale na Slovensku zatiaľ neuchytil, predsa len patrí k drahším a komplikovanejším variantám. Nedá sa však vylúčiť, že v blízkej budúcnosti uvidíme aj u nás nejaké nové rotujúce domy, veď výstavba napreduje po všetkých stránkach. 


Text : Róbert Bosák

Foto : decordraw.com, dailymail.co.uk, heatsweden.comskyscrapercity.com