Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

UNESCO vyhlásilo Kodaň za Svetové hlavné mesto architektúry 2023

Napísal Róbert Bosák, 13.09.2021

Svoje vlastné hlavné mesto nemá iba šport či kultúra. Takouto globálnou metropolou, ktorá sa stáva celosvetovým centrom danej oblasti, sa môže pochváliť aj architektúra. Tej bude čoskoro vládnuť Kodaň, ktorú nedávno zvolili za nové budúce hlavné mesto architektúry.

 

Projekt, v rámci ktorého sa vyhlasuje Svetové hlavné mesto architektúry, bol spustený pred niekoľkými rokmi. Vznikol na základe vzájomnej dohody Medzinárodnej únie architektov (UIA) s organizáciou UNESCO. Tá má na základe dohody právo vyberať hostiteľské mestá celosvetového kongresu UIA, ktoré sa potom na 3 roky stanú hlavným mestom architektúry. Tým sa najbližšie stane práve dánska metropola.

Kodaň, Zdroj: tripsavvy.com

 

Kodaň vystrieda brazílske Rio de Janeiro

 

Kodaň nie je prvým mestom, ktoré si vyskúša štatút takejto globálnej metropoly. Štafetu totiž preberie po súčasnom hlavnom meste, ktorým je brazílske Rio de Janeiro. Tomu sa podarilo zapísať do dejín ako prvé Svetové hlavné mesto architektúry, no podobne ako nasledujúce metropoly, aj Rio si môže prestížny titul užívať iba 3 roky. V roku 2023 ho prenechá Kodani, ktorá bude centrom svetovej architektúry do roku 2026.

Kodaň, Zdroj: worldfinance.com

 

V znamení ochrany životného prostredia

 

Cieľom spoločnej iniciatívy UIA a organizácie UNESCO nie je iba určiť nové Svetové hlavné mesto architektúry. Projekt má aj pridanú hodnotu, ktorou je šírenie osvety a príprava rôznych kultúrnych a vzdelávacích podujatí. Tie kodanské sa budú niesť v znamení ochrany životného prostredia a udržateľnosti pri výstavbe. Pod hlavičkou tejto témy prebehne v Kodani niekoľko medzinárodných podujatí, ktoré by mali vyvolať diskusiu o úlohe architektúry pri ochrane životného prostredia.

Kodaň, Zdroj: tripsavvy.com

 

Aj keď Kodaň ešte titul hlavného mesta architektúry ani nenadobudol, UNESCO už začalo hľadať nástupnícke mesto, ktoré sa stane architektonickou metropolou v roku 2026. O tento titul sa uchádzajú 2 kandidáti. Získať ho však môže iba jeden z nich. Či to bude Peking alebo španielska Barcelona, to sa dozvieme ešte v priebehu tohto roka.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: unesco.org

Zdroj foto: tripsavvy.com, worldfinance.com