Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Tvrdšie podmienky na hypotéky neochladili trh s nehnuteľnosťami

Napísal PR článok, 09.09.2019

Posledná vlna sprísňovania podmienok na poskytnutie úverov na bývanie prišla začiatkom júla. Dotknúť sa môže najmä mladých ľudí a samožiadateľov. Ceny bytov budú napriek tomu tento rok ešte rásť, hoci miernejšie.

Zdroj: www.postovabanka.sk


Ceny bytov na väčšine územia Slovenska neklesajú a to ani napriek sprísneniu podmienok na získanie hypotéky. V prvom kvartáli tohto roka priemerné ceny bývania išli nahor medziročne o 7 %,“konštatuje Lucia Dovalová, analytička Poštovej bankyNajvyšší nárast cien domov a bytov nastal v Nitrianskom kraji, čo má súvislosť s príchodom automobilky JaguarLandRover a naberaním veľkého počtu zamestnancov. V Bratislavskom a Banskobystrickom kraji bolo zdražovanie nehnuteľností miernejšie. V Košickom kraji dokonca medziročne ceny klesli o 3,5 percenta.


„Ak nepríde k zásadnej zmene a impulzu z externého prostredia, v tomto roku predpokladáme pozvoľné spomaľovanie rastu cien rezidenčných nehnuteľností. Medziročný nárast by mal byť na úrovni piatich percent. Priemerné ceny bytov a domov tak budú rásť pomalšie ako nárast priemernej mzdy. Tá by podľa predikcie Národnej banky Slovenska mala v tomto roku vzrásť medziročne o 6,7 percenta,“ hovorí Ján Palenčár, prezident Národnej asociácie realitných kancelárií na Slovensku (NARKS) .


Prísnejšie pravidlá pri poskytovaní úverov, ktoré sú v plnej miere už zavedené, môžu sťažiť možnosť dostať sa k potrebnej výške úveru na bývanie určitej skupine ľudí. „Banky totižto majú limity nielen čo sa týka výšky úveru podľa hodnoty nehnuteľnosti (viac ako 80 % hodnoty zálohy môže získať už len pätina žiadateľov), ale taktiež aj z pohľadu  výšky dlhu k príjmu žiadateľa, t.j. žiadateľove dlhy spolu s úverom na bývanie môžu byť vo výške maximálne osemnásobku jeho čistého príjmu. Týmto chcela NBS dosiahnuť to, aby domácnosti neboli príliš zadlžené, ale používali viac vlastné zdroje,“ dodáva L. Dovalová. To však môže viesť k tomu, že niektoré skupiny ľudí budú kombinovať viaceré formy financovania.

 

Ďalej analytička dodáva, že vzhľadom na aktuálny vývoj na realitnom trhu, kedy cena nehnuteľností za meter štvorcový rastie, očakáva, že výmery bytov sa budú postupne zmenšovať. To znamená, že napríklad trojizbové byty budú mať 3 izby, no budú už menšej rozlohy. Tento trend zachovania počtu izieb, no na menšej ploche sa už teraz prejavuje v novostavbách.


„Vzhľadom na úrokové sadzby, ktoré sú na historickom minime, odporúčame vziať si hypotéku alebo refinancovať staré dlhy čo najskôr a zafixovať si úrok na čo najdlhšie obdobie,“ hovorí Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky.

 

Poštová banka vychádza klientom v ústrety a ponúka výhodný úver Užitočné bývanie, ktorý môžu získať už od 1 % p.a. pri všetkých svojich fixáciách. Viac informácií nájdete na www.uzitocnebyvanie.sk.