Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Tržby ubytovacích zariadení za rok 2022 prekročili 430 mil. € bez DPH

Napísal Róbert Bosák, 06.03.2023

Po 2 kritických rokoch sa minuloročná návštevnosť ubytovacích zariadení na Slovensku priblížila k číslam spred pandémie. Vyššia návštevnosť viedla aj k nárastu tržieb hotelov a penziónov, ktoré za celý rok 2022 zarobili viac ako 430 mil. € bez DPH.


Počas 12 mesiacov minulého roka sa v ubytovacích zariadeniach na Slovensku ubytovalo 4,8 mil. ľudí. Nakoľko v roku 2021 boli hotely a penzióny kvôli epidemickým opatreniam dlhšiu dobu zatvorené, ich počet sa medziročne výrazne zvýšil. To vyústilo do vysokého nárastu aj v ukazovateli, ktorý sleduje medziročný vývoj tržieb slovenských ubytovateľov.

Zdroj: pixabay.com

 

Medziročný nárast tržieb je takmer dvojnásobný

 

Podľa najnovších údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) sa minuloročné tržby slovenských ubytovateľov medziročne zvýšili skoro dvojnásobne. Majitelia hotelov, penziónov a ubytovní  vlani zarobili viac ako 430 mil. bez DPH. Viac ako tretinu tržieb priniesli do slovenských kás zahraniční hostia. Na celkových tržbách za rok 2022 sa podieľali takmer 36 %. V roku 2019 sa tento podiel vyšplhal na 44 %.

 

Najvyššie tržby v Žilinskom a Prešovskom kraji

 

Z uvedenej sumy viac ako 430 mil. € sa najväčší podiel ušiel majiteľom hotelov a penziónov v Žilinskom kraji. Ten je spolu s Prešovským krajom tradične najnavštevovanejšou časťou Slovenska. V roku 2022 boli oba kraje aj regiónmi s najvyššími tržbami. V Žilinskom kraji sa ich výška vyšplhala na 96 mil. €. Minuloročné tržby ubytovateľov v Prešovskom kraji boli len o 5 mil. € nižšie.

Zdroj: pixabay.com

 

Domáci aj zahraniční hostia sa mohli v roku 2022 ubytovať v 4829 ubytovacích zariadeniach. V porovnaní s rokom 2021 to bolo o 162 zariadení viac. Návštevníci mali dokopy k dispozícii 77 000 izieb, v ktorých bolo viac ako 220 000 lôžok. Do tohto počtu sa radia aj izby a lôžka v kempingoch.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: slovak.statistics.sk

Zdroj foto: pixabay.com