Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Tretinu slovenských domácností trápi nedostatok životného priestoru

Napísal Róbert Bosák, 31.10.2017

Málo pohodlia, minimum súkromia, chaotické bývanie, aj takto to vyzerá vo väčšine slovenských domácností. Mnohí sa sťažujú na nedostatok životného priestoru, ktorý ich trápi napriek tomu, že vo veľkom kupujeme nové nehnuteľnosti.

 

Asi tretina tunajších domácností nedisponuje bežným štandardom bývania, aspoň tak to tvrdí Eurostat, ktorý má na hodnotenie tohto parametru svoj index. Ide o Bedroom Standard alebo Index izby na osobu, ktorý je tradičným ukazovateľom životného priestoru v krajinách EÚ. Ten bol spracovaný aj túto jeseň, no nám nepriniesol žiadne dobré správy, skôr naopak.

 

Definícia indexu Bedroom Standard – Každý dospelý pár, ako aj samostatná plnoletá osoba, má k dispozícii vlastnú izbu. O jednu izbu by sa mali deliť maximálne dve deti vo veku menej ako 12 rokov. Ak sú rozdielneho pohlavia, v staršom veku by mali mať samostatné izby.


Na 1 osobu u nás pripadá 1,3 izby


Niekde si užívajú nadštandard a žijú v domácnostiach, kde disponujú 2 až 3 izbami na hlavu, inde si musia vystačiť so skromnými podmienkami. To platí aj u nás, kde na osobz priemerne pripadá len 1,3 izby. To nás radí do skupiny krajín s preľudnenými domácnosťami, čo sa týka hlavne rodín s nízkymi príjmami.

Zdroj: littletaihang.com


V „mama hoteli“ bývame najdlhšie

 

Značná preľudnenosť v našich domácnostiach je dôsledkom neskorého odchodu od rodičov. Podľa Eurostatu sa totiž do vlastného sťahujeme najneskôr z Európanov, priemerne až okolo 31.roku života. Potvrdzuje to aj 74% podiel mladých vo veku 18 až 34 rokov, ktorí bývajú v tzv. mama hoteli. Pre porovnanie, európsky priemer v tomto ukazovateli dosahuje len 50%.

Zdroj: deluvis.sk


Situáciu zlepšil hypotekárny boom  

 

Nebyť pretrvávajúceho hypotekárneho boomu, nelichotivé výsledky vyplývajúce z poslednej správy Eurostatu mohli dopadnúť podstatne horšie. Danú situáciu však zlepšil rastúci objem schválených hypoték, vďaka čomu sa rozbehol predaj bytov. Tým sme si začali dvíhať pomer izby na obyvateľa, aj keď ten patrí naďalej k najhorším v celej Európe.


K augustu 2017 dlžili Slováci bankám za úvery na bývanie 24 miliárd eur.

- v medziročnom porovnaní je to nárast o 3,5 miliardy

- za 2 roky sa objem týchto dlhov zvýšil až o 6 miliárd

Zdroj: greatlakes.com.au


Čisla vyplývajúce zo štúdií Eurostatu hodnotiacich bývanie a životný priestor nás síce radia k štátom s podpriemerným štandardom, no v porovnaní s predošlými rokmi sú výsledky oveľa lepšie. Napriek tomu máme za západnou Európou aj priemerom únie stále čo doháňať, aby sa štandard bývania v našich domácnostiach iba zlepšoval a zároveň približoval k priemeru.   


Text : Róbert Bosák

Zdroje : ec.europa.eu, postovabanka.sk, investujeme.sk  

Foto : littletaihang.com, deluvis.sk, greatlakes.com.au