Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Trendy v pestovaní izbových rastlín pre rok 2023

Napísal Róbert Bosák, 03.01.2023

Bytoví dizajnéri sa už pár týždňov zaoberajú najnovšími trendmi v pestovaní izbových rastlín. V roku 2023 očakávajú niekoľko noviniek. Najzásadnejšie zmeny sa budú týkať voľby druhov a výberu miesta na ich pestovanie.

Zdroj: pixabay.com

 

Menšie nároky na starostlivosť

 

V predošlých rokoch sme z dôvodu pretrvávajúcej pandémie trávili viac času doma. Rok 2023 sa má niesť v znamení pokračovania v návrate k cestovaniu a k aktívnejšiemu spoločenskému životu. Vzhľadom na to by sme mali vsádzať na nenáročné druhy, ktoré vyžadujú minimálnu starostlivosť a bez zálievky alebo pravidelného hnojenia dokážu v prípade našej neprítomnosti vydržať aj niekoľko dní.

 

Rastliny schopné čistiť vzduch

 

Pandemické obdobie prinieslo zvýšené nároky na čistotu a hygienu. S tým sa kladie zvýšený dôraz na výber izbových rastlín schopných čistiť ovzdušie v domácnosti. Skvelou prírodnou čističkou vzduchu je aloe vera, nefrolepka či zelenec. Všetky uvedené druhy sú nenáročné a schopné pohlcovať xylén, formaldehyd či iné toxíny prítomné vo vzduchu v interiérových priestoroch.

Zdroj: pixabay.com

 

Exotické druhy oživia priestor

 

Obmedzené cestovateľské možnosti sa odzrkadlili aj pri výbere nových rastlinných druhov. Milovníci izbových rastlín začali vsádzať viac na exotiku a tento trend bude pokračovať aj tento rok. Z typických afrických rastlín, ktoré bez problémov zvládnu život v slovenských domácnostiach, vyniká kalanchoezamiokulkas. Medzi najviac obľúbené ázijské druhy patrí figovník, ktorý sa u nás pestuje v podobe rôznych nízkych odrôd prispôsobených na život v izbách. Z latinskoamerických druhov si na naše podmienky rýchlo zvykla guzmánia.

 

Zladenie rastlín so zariadením

 

Izbové rastliny nemusia byť iba kúskom živej zelene. Uplatniť sa môžu aj ako plnohodnotné bytové doplnky. Estetickú funkciu si splnia najmä pri správnom zladení so zariadením danej miestnosti. Príkladom je umiestnenie difenbachie alebo inej rastliny s kresbou na listoch na svetlú drevenú podlahu. Ako solitér vhodný k svetlému nábytku sa ideálne hodí filodendron. K bielym stenám môžeme dopasovať kapsovec so žltými alebo snehovo-bielymi kvetmi.

Zdroj: pixabay.com

 

Čisté hydroponické pestovanie

 

Do trendov pre rok 2023 sa dostali aj alternatívne spôsoby pestovania rastlín. Hydroponické pestovanie nie je žiadnou novinkou, no práve tento rok môže zaznamenať veľký boom. Pri výsadbe do vody sa nevyužíva pôda ani klasické hnojivo, čo prináša nielen jednoduchší, ale hlavne čistejší spôsob pestovania rastlín. Plusom je, že vo vode je možné pestovať množstvo druhov vrátane tých exotických a schopných čistiť ovzdušie v domácnosti.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: pixabay.com