Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Tohtoročná Pritzkerova cena sa ušla 2 írskym architektkám

Napísal Róbert Bosák, 12.03.2020

Tradícia udeľovania prestížnej Pritzkerovej ceny pokračovala aj tento rok. Cenu, ktorú zvyknú získať iba autori s obrovským prínosom pre architektúru a jej vplyv na celkovú spoločnosť, si tentoraz odniesli hneď 2 laureáti, presnejšie laureátky.  

 

Prestížne ocenenie má tento rok až 2 víťazov kvôli vyzdvihnutiu ich spoločnej práce. Yvonne FarrellShelley McNamara sa do povedomia zapísali ako autorky niekoľkých návrhov, na ktorých sa podieľali rovnakým dielom. Porota sa tak rozhodla tohtoročnú Pritzkerovu cenu „rozdeliť“, resp. udeliť ju obom architektkám súčasne.

Zdroj: Alice Clancy


Pritzkerova cena v skratke:

 

- cena sa udeľuje pravidelne už od roku 1979

- prvým laureátom bol Philip Johnson z USA

- doposiaľ sa cena delila medzi viacerých 3x

- najviac laureátov je z USA, VB a Japonska

Zdroj: Alice Clancy


Aktuálna výhra ide do Írska

 

Držiteľmi Pritzkerovej ceny sa za viac ako 40 rokov jej udeľovania stali architekti z rôznych kútov sveta. V roku 2020 bude na architektonickom tróne viať druhýkrát aj írska zástava. Obe spomínané dámy sú totiž predstaviteľkami krajiny, ktorá je okrem iného známa aj jedinečným stavebným rukopisom. To by však na presvedčenie poroty nestačilo. Jej členovia ocenili skôr schopnosť architektiek navrhovať budovy, ktoré detailne odrážajú požiadavky spoločnosti.

Zdroj: Dennis Gilbert


Zopár z diel írskych víťaziek:

 

Universita Luigi Bocconi (Miláno, Taliansko)

Zdroj: www.graftonarchitects.ie


University Campus UTEC (Lima, Peru)

Zdroj: Iwan Baan


Urban Institute of Dublin (Dublin, Írsko)

Zdroj: Ros Kavanagh


Zoznam držiteľov Pritzkerovej ceny je bohatší o ďalšie dve ženské mená. Tých je v zozname víťazov stále veľmi málo. Zaha Hadid, prvá z nich, získala túto cenu len pred 16 rokmi. O 6 rokov neskôr sa to podarilo aj japonskej autorke Kazuyo Sejima, ktorej udelili cenu spoločne s iným japonským architektom. Po 10 rokoch tak štvoricu víťaziek dopĺňajú ďalšie 2 dámy.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Alice Clancy, Dennis Gilbert, www.graftonarchitects.ie, Iwan Baan, Ros Kavanagh