Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Titul Svetová stavba roka putoval do Austrálie

Napísal Róbert Bosák, 22.12.2022

Tisícky nových budov, no len jedna má nárok na titul Svetová stavba roka. V roku 2022 sa ho na najväčšom celosvetovom architektonickom podujatí podarilo získať jednému z mrakodrapov v Sydney.

 

Titul Svetová stavba roka sa každoročne udeľuje na Svetovom festivale architektúry. Ani v tohtoročnom programe prestížneho podujatia nechýbalo vyhlasovanie víťazov ocenení pre najlepšie budovy či interiéry roka. Najvýznamnejšou z niekoľkých udeľovaných cien je práve Svetová stavba roka. V 15. ročníku sa ňou stala administratívna veža Quay Quarter Tower.

Zdroj: Fred Holt

 

Úspešná prestavba vyše 40-ročnej budovy

 

216-metrová veža situovaná v blízkosti slávnej stavby Sydney Opera House oslovila porotu viacerými „benefitmi“. Najväčšiu pozornosť vzbudil najmä koncept zameraný na upcykláciu viac ako 40-ročnej budovy, ktorá sa premenila na nadštandardné administratívne centrum 21. storočia. Architekti z dánskeho ateliéru 3XN prišli so špecifickým projektom prestavby, ktorá dopriala stavbe AMP Center z roku 1976 modernejší dizajn a úspornejší charakter. Súčasťou návrhu bolo zvýšenie jej výšky a s tým spojené rozšírenie úžitkovej plochy, ktoré architektom otvorilo možnosti pri návrhu nových vnútorných priestorov spĺňajúcich najvyššie priestorové aj estetické požiadavky.

Zdroj: Phil Noller 

 

Zdravá a úsporná postpandemická stavba

 

Niekdajšia najvyššia budova v Sydney si zachovala svoj účel aj po veľkej prestavbe. Dnes už 54-poschodová veža ponúka ľuďom pracujúcim v tamojších kanceláriách ešte viac pohodlia. Dánski architekti nezapracovali len na dizajne stavby. Kľúčovým bolo aj vytvorenie zdravého vnútorného prostredia, o ktoré sa stará spojenie priestrannosti, presvetlenia a voľného pohybu. Pozitívom je aj inštalácia rôznych úsporných zariadení, vďaka ktorým sa veža zaradila medzi najlepšie udržateľné výškové budovy v Austrálii. Kombinácia vysokej energetickej efektivity a zdravého vnútorného prostredia robí z mrakodrapu aj prvotriednu postpandemickú budovu berúcu ohľad na zdravie užívateľov a šetrnosť voči planéte.

Zdroj: Martin Siegner

 

Titul Svetová stavba roka nebol jediným ocenením projektu Quay Quarter Tower. 216-metrový austrálsky mrakodrap v novembri zabodoval aj v súťaži o zisk medzinárodnej ceny International High-Rise Award, ktorá je každé 2 roky udeľovaná najlepšej novej výškovej budove na svete.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Fred Holt, Phil Noller, Martin Siegner