Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ťažba dreva v Európe stúpa, lesov je však viac

Napísal Róbert Bosák, 07.07.2020

Po krátkom čase sa na verejnosť dostali ďalšie štatistiky zamerané na stav lesných plôch vo svete. Ich autori sa tentoraz zamerali na ťažbu dreva, ktorá vplýva na celkový rozsah týchto plôch najviac.

 

Cieľom štúdie Spoločného výskumného centra Európskej komisie bolo zmapovať veľkosť vyťažených lesných plôch na starom kontinente. Zistené údaje sa následne porovnali s číslami za predchádzajúce hodnotené obdobie, na základe čoho vyplynulo, ako sa ťažba v európskych lesoch vyvíja. Na záver sa ešte zverejnili čísla celkovej plochy lesov, čím sa vytvoril ucelený obraz o tom, ako na tom európske lesy sú.

 

Plocha vyťažených lesov vzrástla o 49 %

 

Z hľadiska snahy o postupné znižovanie ťažby dreva to ide s Európou dolu vodou. V rokoch 2016-2018 totiž celková plocha vyťažených lesov dosahovala podstatne viac ako v predošlom hodnotenom období. V porovnaní s rokmi 2011-2015 sa zvýšila o celých 49 %. Ešte s vyšším rastom prichádza porovnanie množstva biomasy nadobudnutej ťažbou dreva. V tomto prípade bol rast vyšší až o 69 %.

Zdroj: scitecheuropa.eu 


O zvýšenie ťažby sa postaralo 7 krajín

 

Ťažba dreva sa nezvyšuje vo všetkých európskych štátoch. O výrazný nárast v štatistikách sa dokonca postaralo iba 7 krajín. Najvýraznejšou mierou k nemu prispelo Švédsko, kde ťažba dreva vzrástla o 29 %. V zozname týchto krajín nechýba Fínsko, ktoré disponuje obrovským množstvom lesov určených na hospodárske využitie. Sedmičku štátov dopĺňa aj Francúzsko, Nemecko, Lotyšsko, Španielsko a Poľsko.

Zdroj: A. Khalim - Forestry Department Peninsular Malaysia 


Lesy pribúdajú napriek rastúcej ťažbe

 

Vyššie uvedené čísla nie sú dôvodom na paniku. Európa má totiž napriek vyššej ťažbe dreva väčšie lesné plochy ako roky predtým. Vyplýva to z inej štatistiky, ktorá sa zaoberá rozsahom vysadených lesov. Podľa tej je ich plocha stále podstatne väčšia ako plochy tých vyťažených. Zo starého kontinentu to zároveň robí svetového lídra, ktorý potvrdzuje snahu stať sa prvým zeleným kontinentom.

Zdroj: innovationorigins.com 


Pozn. na záver: Zverejnené výsledky vyplývajú zo satelitných snímok nazbieraných v rokoch 2016-2018. Aktuálne čísla môžu byť úplne iné. Štatistika tak v súčasnosti plní skôr orientačný účel.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: ec.europa.eu

Zdroj foto: scitecheuropa.eu, A. Khalim - Forestry Department Peninsular Malaysia, innovationorigins.com