Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Svet sa zmení – metropoly budú smart a eko, no prehustené

Napísal Róbert Bosák, 28.07.2018

Technologický pokrok dokázal zmeniť svet na nepoznanie za pár desaťročí. Extrémne rýchle tempo zmien a transformácie v sociálno-ekonomickom prostredí však nespomalí ani v ďalších rokoch, čo spraví z našej planéty celkom iné miesto na život.

 

Moderné formy dopravy, sťahovanie do veľkomiest, trvalo udržateľná výstavba a netradičné urbanistické riešenia. To je len zlomok toho, čo čaká modernú spoločnosť o niekoľko rokov, resp. desaťročí. Podľa štúdie  poradenskej spoločnosti CBRE v porovnaní s dnešným stavom nespoznáme svet už v roku 2040, kedy bude život v mestách v mnohom úplne odlišný.

Zdroj: www.smartcitiesworld.net 


Mestá budú napojené na obnoviteľné zdroje energie

 

Jednou z kľúčových tém ohľadom života v ďalších desaťročiach je životné prostredie, s čím sa spája aj spotreba energií vrátane ich získavania. Posledné roky ukazujú v tejto oblasti dosť veľké pokroky a ešte lepšie to má byť o 20 rokov, kedy budú zrejme všetky veľké metropoly napojené na obnoviteľné zdroje energie. Solárne technológie, využívanie tepelných čerpadiel či recyklácia dažďovej vody by tak mali byť samozrejmosťou.

Zdroj: www.young-diplomats.com 


Metropoly budú naďalej rásť, čaká ich prehustenie

 

Ak je už reč o metropolách, tie síce čaká lepšie životné prostredie (aspoň optimisti veria, že  nastane zlepšenie), no narastať budú problémy s prehustením obyvateľstva. Táto hrozba sa nebude týkať len čínskych a amerických miest. Najhoršie prognózy sa spájajú s nigérijským Lagosom, Mexicom City či brazílskym Rio, ktoré sa už roky trápia s rastúcim počtom slumov na predmestiach.

Zdroj: www.geospatiaworld.net 


Nedostatok pozemkov budú riešiť výškové budovy

 

Niektoré veľkomestá majú preplnené panorámy už teraz, takže kde budú umiestňovať ďalšie mrakodrapy, nad tým budú musieť tímy architektov a developerov rozmýšľať ešte viacej ako v súčasnosti. Nedostatok pozemkov ich však bude nútiť pokračovať v realizácii výškových objektov. Vedci však hľadajú efektívne spôsoby aj na väčšiu expanziu budov „rastúcich“ do zeme, ktoré by mohli preplnené obchodné a bytové štvrte trochu odbremeniť.

Zdroj: www.latimes.com 


Na scénu prídu inteligentné formy mestskej dopravy

 

Efektívne spôsoby vedúce k uľahčeniu života v metropolách sa hľadajú aj v oblasti dopravy. Prvé testy rôznych inteligentných dronov, hyperloopov a aeromobilov sa postupne spúšťajú, takže o takých 20 rokov by sme mohli cestovať úplne novými dopravnými prostriedkami. Tie by mali byť schopné zaisťovať rýchlejšiu a bezpečnejšiu prepravu po prehustených uliciach veľkomiest.

Zdroj: www.shutterstock.com 


Nielen technologický pokrok, ale aj sociálne pomery či ekonomické modely sa podpisujú na pretrvávajúcej transformácii spoločnosti a jej spôsobu života. Tá nás má o 20 rokov priviesť do stavu, aký bude s tým dnešným totožný minimálne. Otázne je, či to bude krok vpred alebo skôr naopak. Odpoveď na tieto otázky nám neprinesú žiadne analýzy, na to budeme musieť sledovať aktuálne dianie doma aj vo svete a postupne hodnotiť, čo daný vývoj prináša.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.reuters.com, www.nytimes.com

Foto: photoeverywhere.co.uk, www.smartcitiesworld.net, www.young-diplomats.com, www.geospatiaworld.net, www.latimes.com, www.shutterstock.com