Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Svet má prvé 100 % biotehly – pri výrobe použili moč

Napísal Róbert Bosák, 01.11.2018

Svet stavebníctva a výroby stavebných materiálov zaznamenáva ďalší veľký úspech. Po dlhých výskumoch a opakovaných testoch sa totiž podarilo to, čo bolo ešte nedávno iba snom hŕstky vedcov snažiacich sa o vznik prvých 100 % biologických tehál.

 

Tímy vedcov a študentov jednej z univerzít v Kapskom meste už nazbierali mnohé úspechy. Po najnovšom sa im podarilo zaujať priam neuveriteľným, no o to viac prínosným objavom, ktorý by už v najbližších rokoch mohol začať meniť zaužívané stavebné metódy. Ide o prvé tehly vyrobené z čisto biologického materiálu, v tomto prípade toho najneočakávanejšieho.   

 

Prvá biotehla na svete je z ľudského moču

 

Vznik prvej biotehly na svete si vyžadoval priam nadľudské úsilie. Na jej výrobu však stačil ľudský faktor a trocha odpadu z ľudského tela. Znie to neuveriteľne, no práve ten sa hlavnou mierou podieľal na objavení tohto revolučného materiálu. Pokrokové biotehly totiž vznikajú pomocou využitia ľudského moču, ktorý v spojení so správnou prímesou a za účasti istých biologických procesov dokáže vytvárať rôzne pevné štruktúry vhodné (nielen) na výstavbu.

Zdroj: mashable.com 


Ako je vôbec možné vyrobiť z moču tehlu

 

Podrobne vysvetliť samotný priebeh procesu vzniku týchto biotehál je niečo pre odborníkov, no v krátkosti aspoň načrtneme, ako je možné vyrábať tehly z moču. Za všetkým stojí reakcia na prirodzenej biologickej báze, v rámci ktorej sa močovina za pridania enzýmu ureáza štiepi na amoniak a oxid vápenatý. Tieto zložky sa v kombinácii s použitým pieskovým granulátom dokážu premeniť na pevnú štruktúru, ktorú je následne dá sformovať do tehly.

Zdroj: phys.org 


Niektoré z vlastností prvých 100 % biotehál:

 

- biotehly sa nemusia páliť pri teplote nad 1000 stupňov

- k výrobe tohto materiálu postačí bežná izbová teplota

- pri procese výroby nie je produkovaný oxid uhličitý

- ich pozitívom je aj dobrá variabilita a tvarovateľnosť

Zdroj: www.capetownetc.com 


Autori považujú moč za materiál budúcnosti

 

Tím vedcov združený okolo Suzanne Lambert, ktorú môžeme považovať za hlavnú postavu tohto revolučného objavu, sa pri výrobe biotehál oboznámil s obšírnejšími možnosťami, ako využívať zlúčeniny močoviny. Podľa výskumov ide o látku bohatú na dusík a fosfor, čo z nej robí ideálny prvok na výrobu biohnojív. Otázne je, či sa tejto príležitosti otvoria konvenčné spoločnosti a či je verejnosť pripravená vymeniť osvedčené materiály za tie nevyskúšané.

Zdroj: www.capetownetc.com 


Text: Róbert Bosák

Foto: mashable.com, phys.org, www.capetownetc.com