Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Súťaž o zákazku na revitalizáciu Turzovských kúpeľov

Napísal Róbert Bosák, 10.03.2023

Turzovským kúpeľom svitá nádej na znovuzrodenie. Chátrajúci areál pri Gelnici môže zachrániť plánovaná revitalizácia. O jeho rozsiahlu obnovu sa postará víťaz vyhlásenej architektonickej súťaže. 

 

Architektonická súťaž o zákazku na revitalizáciu Turzovských kúpeľov bola vyhlásená tento pondelok. Jej vyhlasovateľom je Košický samosprávny kraj (KSK), ktorý v roku 2021 kúpil bývalý kúpeľný areál. V rámci tejto transakcie nadobudol vodnú plochu, 4 chátrajúce objekty a pozemky s celkovou výmerou približne 200 árov. Následne si nechal spracovať štúdiu, ktorá naznačila možnosti premeny areálu a jeho následného využitia.

Zdroj: kupaliska.sk

 

Záchrana cennej pamiatky

 

Turzovské kúpele v gelnickej časti Turzov oslavujú tento rok 120. výročie svojho uvedenia do prevádzky. Ich zakladateľ Karl Menesdorfer tu vybudoval malebný kúpeľný areál, ktorý lákal prominentných hostí z rôznych kútov Rakúsko-Uhorska. Podobne ako iné slávne kúpele, ani Turzov sa nevyhol úpadku. Vyše 100-ročný areál dlhé roky chátral aj napriek tomu, že bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Zmeniť to má víťaz medzinárodnej súťaže, ktorého cieľom bude vrátiť kúpeľom život a urobiť z nich vyhľadávané oddychové miesto s vysokou návštevnosťou.

 

Súťaž prebehne v 2 kolách

 

KSK ako iniciátor projektu avizoval vyhlásenie súťaže v októbri minulého roka. Cieľom bolo nechať dostatok času na prípravu projektu aj zahraničným architektom, ktorí prejavili záujem o atraktívnu zákazku. Jednotlivé návrhy bude hodnotiť porota zložená z niekoľkých expertov z oblasti architektúry, krajinárstva, životného prostredia aj ochrany pamiatok. Z prihlásených návrhov vyberú 5 najvhodnejších, ktoré postúpia do 2. kola. To prebehne približne 2 mesiace po ukončení 1. kola, počas ktorých bude mať pätica ateliérov čas na dokončenie projektu revitalizácie.

Zdroj: kupaliska.sk

 

Víťazný návrh má byť vybratý a verejnosti predstavený na jeseň tohto roka. Ateliéry, ktoré majú záujem o získanie zákazky na revitalizáciu Turzovských kúpeľov, sa môžu do súťaže s očakávanou medzinárodnou účasťou prihlásiť do 2. mája 2023.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: TASR – tasr.sk

Zdroj foto: travelguide.sk, kupaliska.sk