Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Súťaž o realizáciu obnovy Námestia slobody v Banskej Bystrici

Napísal Róbert Bosák, 01.05.2023

Časť laickej a odbornej verejnosti volá po zmene podoby jednej z najfrekventovanejších lokalít v Banskej Bystrici už niekoľko rokov. Mesto má byť bližšie k splneniu tohto cieľa po súťaži o realizáciu obnovy Námestia slobody.

 

Banskobystrické Námestie slobody je druhým najväčším námestím v krajskom meste. V čase socializmu bolo naprojektované ako budúce centrum Banskej Bystrice. Od výstavby neprešlo väčšími stavebnými zásahmi, ktoré by výrazne zmodernizovali jeho pôvodný vzhľad. Ten má nadobudnúť modernejšiu podobu po rozsiahlej obnove, ktorú zrealizuje víťaz architektonickej súťaže vyhlásenej v priebehu apríla.

Zdroj: archinfo.sk


Bezpečnosť, viac zelene, atraktívny priestor


Hlavným cieľom súťaže je vybrať najlepší návrh obnovy námestia, ktoré sa po komplexnej revitalizácii stane moderným verejným priestorom. Účastníci súťaže majú pripraviť návrhy, ktoré pomôžu transformovať námestie na krajší, bezpečnejší a útulnejší mestský bod. Autori jednotlivých návrhov by mali klásť dôraz na zeleň, opravu chodníkov a bezbariérové prvky. Každý z týchto bodov bol aj vo verejnom dotazníku z roku 2021, v ktorom sa občania mohli vyjadriť k budúcnosti námestia, označený za jeden z kľúčových.

 

Súťaž prebehne formou súťažného dialógu

 

Súťaž o realizáciu obnovy námestia neprebehne bežným spôsobom, pri ktorom porota vyberie najlepší návrh a ten bude následne zrealizovaný. Mesto vsadilo na špecifický súťažný dialóg, ktorý pozostáva z 2 fáz. V prvej fáze sa vyberú účastníci s najlepšími návrhmi. Tí sa zúčastnia konferencie, na ktorej sa bude formulovať dodatočné zadanie. Porota, vyhlasovateľ súťaže aj architekti budú môcť spolu prebrať detaily návrhu. V rámci druhej etapy sa súťažiacim nechá priestor na dopracovanie finálneho návrhu, ktorý má zahŕňať požiadavky poroty aj verejnosti, na základe ktorých bude prezentovaná konečná podoba návrhov. Najlepší návrh bude porotou vyhlásený za víťazný.

Zdroj: banskabystrica.sk

 

Víťaz architektonickej súťaže o realizáciu obnovy Námestia slobody má byť známy približne v polovici októbra tohto roka. O atraktívnu zákazku sa môžu uchádzať ateliéry, ktoré majú čas na prihlásenie do súťaže do 24. mája. Podrobnosti o súťaži a možnosti prihlásenia sú na webe Slovenskej komory architektov.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: komarch.sk, tasr.sk

Zdroj foto: archinfo.sk, banskabystrica.sk