Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Štvrtina austrálskych rodinných domov využíva solárne panely

Napísal Róbert Bosák, 27.05.2021

Preteky o pomyselný titul najväčšej solárnej mocnosti zrýchľujú. Do skupiny ašpirantov na prvenstvo v zelenej energetike sa už dávnejšie zaradila aj Austrália, kde momentálne prebieha boom inštalácie solárnych panelov.

Zdroj: solaranalytics.com


Austrália posilnila svoju pozíciu na poli zelenej energetiky hlavne v druhej polovici minulého roka. Práve v priebehu tohto obdobia sa v krajine rozmohol trend montáže solárnych panelov. Okrem obrovských solárnych fariem sa vo veľkom inštalovali aj na strechy rodinných domov. Výsledkom je zvýšenie podielu takto vybavených domov až na štvrtinu.

Zdroj: Sophie Townsend


Solárne panely má zhruba 2,7 mil. domov

 

V celej Austrálii nájdeme vyše 10 mil. rodinných domov. Kým ešte pred niekoľkými rokmi využíval elektrinu z obnoviteľných zdrojov energie približne každý desiaty majiteľ, po roku 2020 je to zhruba každý štvrtý. Aspoň tak to vyplýva zo štatistických údajov za predošlý rok, podľa ktorých boli solárne panely nainštalované na strechách 2,7 mil. austrálskych domov, čo je približne štvrtina zo všetkých domov v krajine.

 

Solárny boom vyvolalo viac práce z domu

 

Práve minulý rok prišlo k najrýchlejšiemu zvýšeniu podielu domov so solárnymi panelmi. Za expanziou tohto trendu bol najmä rýchly rast podielu ľudí pracujúcich z domu, ktorý nastal po zavedení opatrení v dôsledku koronakrízy. Mnohí Austrálčania si museli zriadiť home office, s čím narástla spotreba elektriny v ich dome. Solárne panely sa tak stali investíciou, ako dom nielen zmodernizovať, ale zároveň zlepšiť jeho energetickú efektivitu.

 

Podiel solárnej energie bude naďalej rásť

 

Rekordným minuloročným dopytom sa solárny boom neskončil. V ich masovej inštalácii sa pokračuje ďalej. Navyše, austrálska vláda poskytuje majiteľom domov štedré zelené dotácie, ktoré ich motivujú k inštalácii zariadení využívajúcich obnoviteľné zdroje energie

. Prognózy dokonca predpovedajú, že v priebehu roka 2021 sa na strechy austrálskych rodinných domov nainštaluje ešte viac panelov ako vlani.

Zdroj: solaranalytics.com 


Text: Róbert Bosák

Zdroj: sciencealert.com

Zdroj foto: solaranalytics.com, Sophie Townsend