Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Strecha stanice metra premenená na park dlhý viac ako 1 kilometer

Napísal Róbert Bosák, 08.07.2022

Zelených oáz vo svetových metropolách rýchlo pribúda. Rozľahlým priestranstvám so zeleňou, športoviskami a oddychovými zónami umiestnenými rovno v hustej betónovej zástavbe prichádzajú na chuť aj v Číne. Svedčí o tom jeden z parkov v meste Šen-čen.

Shenzen SkyPark, Zdroj: crossboundaries.com – Yu Bai

 

Centrum juhočínskeho mesta Šen-čen patrí medzi najhustejšie zastavané štvrte v celej krajine. Napriek tomu v ňom nájdeme zopár väčších zelených priestranstiev, ktoré oživujú atmosféru pulzujúceho veľkomesta. K tým najväčším a najlepšie vybaveným patrí aj Shenzen SkyPark. Rozľahlý zelený areál je od minulého roka unikátom nielen v Šen-čene, ale aj v celej Číne.

Shenzen SkyPark, Zdroj: crossboundaries.com – Yu Bai

 

Park sa tiahne strechou dlhou až 1,2 km

 

Celková dĺžka 1,2 km nerobí z parku v Šen-čene najdlhší zelený areál na svete, no spomedzi strešných parkov sa jedná o jeden z najväčších areálov svojho druhu. Vybudovaný bol priamo na streche jednej z tamojších staníc metra, ktorej šírka dosahuje od 50 do 70 m. Napriek tomu sa architektom z pekinského ateliéru Crossboundaries podarilo prísť s návrhom nadčasového parku, ktorý obyvateľom ponúka maximálne pohodlie a mnoho možností, ako aktívne stráviť voľný čas. 

Shenzen SkyPark, Zdroj: crossboundaries.com – Yu Bai

 

Verejný park a športový areál v jednom

 

Zoznam možností, ako v parku tráviť čas, rozširuje jeho vybavenie. Shenzen SkyPark nie je klasickým zeleným priestranstvom určeným na krátky odpočinok uprostred prírody zasadenej do mesta. Okrem parku slúži aj ako veľký športový areál pre deti aj dospelých. Napriek úzkej ploche strechy sa do areálu zmestili športoviská s tribúnami. Všetky ihriská boli vybudované na úrovni, ktorá umožňuje trénovať aj lokálnym klubom. Ostatní tam môžu športovať v rámci oddychových aktivít alebo sa poprechádzať strešným parkom ponúkajúcim výhľad na okolie stanice.

Shenzen SkyPark, Zdroj: crossboundaries.com – Yu Bai

 

Projekt Shenzen SkyPark je názornou ukážkou toho, ako sa dá v husto zastavaných mestách nájsť voľné miesto a urobiť z neho zelenú oázu rovno uprostred betónovej džungle. V prípade parku v Šen-čene je realizácia projektu o to významnejšia, že čínska vláda nechce sprístupniť objekty patriace pod správu dopravy a infraštruktúry. Aj preto je park vybudovaný na streche metra unikátom, aký sa v Číne bežne nevidí.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: crossboundaries.com

Zdroj foto: crossboundaries.com – Yu Bai