Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Stavebné materiály zdražovali aj v auguste

Napísal Róbert Bosák, 30.09.2021

Zdražovanie stavebných materiálov a výrobkov využívaných pri realizácii stavebných projektov nezastavuje. Rast ich cien pokračoval aj v auguste. Počas ôsmeho mesiaca bol dokonca zaznamenaný jeden z najvyšších medziročných nárastov za posledné roky.

Zdroj: pbctoday.co.uk


Práve stavebné materiály a výrobky využívané v stavebníctve patria medzi „komodity“, ktoré v posledných mesiacoch zdražujú najviac. Tento trend pretrvával aj v auguste, ktorý priniesol ďalšie citeľné zvýšenie cien. Podľa najnovších čísel Štatistického úradu SR (ŠÚ SR), ktorý monitoruje vývoj týchto cien, prišlo k zdražovaniu v mesačnom aj v medziročnom porovnaní.

Zdroj: brick.com

 

Mesačný rast neprekonal 3 %

 

Mesačné porovnanie neprinieslo žiadne rekordné čísla. Nárast cien stavebných materiálov bol dokonca nižší ako v niektorých predchádzajúcich mesiacoch. Podľa čísel ŠÚ SR sa v auguste predávali priemerne o 2,9 % drahšie ako v júli tohto roka. Kým niektoré materiály zdraželi až dvojciferne, ceny iných stagnovali, resp. trochu poklesli, čo sa odrazilo na celkovom výsledku na úrovni pod 3 %. 

 

O 16 % viac ako pred rokom

 

Kým mesačný rast patril k nižším, ten medziročný opäť priniesol vyššie čísla. Spôsobené je to minimálnym až žiadnym zdražovaním stavebných materiálov a výrobkov v roku 2020. Ceny stavebných materiálov tak v auguste tohto roka mohli poskočiť až dvojciferným tempom. Ich priemerný medziročný rast dosiahol 16 %, čím prispeli k zvýšeniu celkového nárastu cien od začiatku roka. V období od januára do augusta 2021 sa medziročne zvýšili o 6,4 %.

 

Drahšie sú aj stavebné práce

 

V stavebníctve nezdražujú iba samotné stavebné materiály. ŠÚ SR zaznamenal aj vyššie ceny stavebných prác. Tie dosiahli plusové čísla v mesačnom aj v medziročnom porovnaní. Oproti júlu 2021 sa zvýšili o 0,8 %. V medziročnom porovnaní bol ich priemerný rast o niečo vyšší. S výsledkom 6,3 % dosiahol len o 0,1 % nižší výsledok ako medziročný rast cien stavebných materiálov.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: slovak.statistics.sk

Zdroj foto: bctoday.co.uk, brick.com