Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Stavebná produkcia zaznamenala najväčší prepad od roku 2009

Napísal Róbert Bosák, 14.12.2020

Slovenské stavebníctvo naďalej bojuje s prepadom svojej produkcie. K zvráteniu tohto nepriaznivého trendu neprišlo ani v októbri, práve naopak. V priebehu 10. mesiaca sa  pokles objemu stavebnej produkcie ešte viac prehĺbil a dosiahol niekoľkoročný rekord.

Zdroj: bimcommunity.com


Podľa nedávno zverejnených čísel Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) sa miera poklesu objemu stavebnej produkcie vyšplhala na úroveň, aká nebola zaznamenaná od roku 2009. Posledným vyšším výsledkom bol ten z januára 2009, kedy objem produkcie medziročne poklesol o 25,6 %. Odvtedy sa v tomto ukazovateli neobjavila hodnota vyššia ako 23,6 %, čo je práve úroveň tohtoročného októbrového poklesu.

Zdroj: crownhousegh.com


Medziročný pokles o 135 mil. €

 

Slovenské stavebné firmy dokázali v októbri 2020 vyprodukovať objem v hodnote 486,1 mil. €. Vzhľadom na 23,6 % medziročný pokles sa jedná o produkciu nižšiu až o 135 mil. € ako v rovnakom období minulého roka. Za vysokým pádom je najmä oslabenie domácej produkcie. Tá pokračuje v pretrvávajúcom dvojcifernom znižovaní, ktoré v októbri zaznamenalo až 25,2 %. Mínusové čísla dosiahla aj zahraničná produkcia, ktorá v porovnaní s októbrom minulého roka klesla o 1,6 %

 

Klesol aj objem za 10 mesiacov

 

Pokles objemu stavebnej produkcie v poslednom období sa odrazil aj na súhrnnom porovnaní za obdobie 10 mesiacov. V tomto ukazovateli je výsledok za 10 mesiacov v roku 2020 až o 13 % nižší ako v období od januára do októbra 2019. Celkový súhrnný objem totiž dosiahol iba 4,2 mld. €. Aj v tomto prípade je za vysokým poklesom hlavne tuzemská produkcia, ktorá je medziročne nižšia o 14,2 %. Zahraničnej produkcii sa darilo pomerne lepšie. Od januára do októbra 2020 bola v porovnaní s rokom 2019 vyššia o 5,4 %.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: slovak.statistics.sk

Zdroj foto: bimcommunity.com, crownhousegh.com