Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Stavebná produkcia v SR hlási ďalší medziročný prepad

Napísal Róbert Bosák, 10.07.2020

Koronakríza otriasala domácim stavebníctvom aj v máji. Vyplýva to z najnovších čísel ŠÚ SR hodnotiacich vývoj stavebnej produkcie. Tá zaznamenala ďalší medziročný pád aj v piatom tohtoročnom mesiaci. V porovnaní s aprílom to však vyzerá o niečo lepšie.

 

Medziročný prepad pokračuje v dvojcifernom tempe

 

Práve koronakríza a z nej vyplývajúce reštriktívne opatrenia zastavili slušný nárast stavebnej produkcie zo začiatku roka. Tá sa od marca prepadáva, pričom pády dosahujú v medziročnom porovnaní dvojcifernú úroveň. Napriek postupnému uvoľňovaniu reštrikcií to nebolo inak ani v máji. Celková stavebná produkcia totiž podľa Štatistického úradu SR klesla o 12,4 %, čo je opäť jeden z najvyšších prepadov za posledné roky.

Zdroj: www.pixabay.com


V medzimesačnom porovnaní prišlo mierne oživenie

 

Podstatne lepšie čísla vyplývajú z mesačného porovnania. V tom sú už dopady spomínaného uvoľňovania reštrikcií viditeľné. V porovnaní s aprílom sa totiž májová stavebná produkcia trochu zvýšila. Medzimesačný rast síce dosiahol iba 2 %, no aj to je dobrým signálom, ktorý by mohol byť predzvesťou opätovného naštartovania stavebníctva.

Zdroj: www.kplconstructionbd.com 


Produkcia v prvých piatich mesiacoch roka poklesla

 

ŠÚ SR porovnal aj medziročný vývoj za prvých päť mesiacov roka. V tomto ukazovateli bol zaznamenaný ďalší pokles. V období od januára do mája 2019 bola totiž stavebná produkcia v SR vyššia o 4,7 % ako v rovnakom období počas tohto roka. O pokles sa postarala hlavne tuzemská stavebná produkcia, ktorá medziročne poklesla o 6,2 %. Produkcia v zahraničí síce dosiahla až 18,8 % medziročný rast, no kvôli malému podielu z celkovej stavebnej produkcie poklesu nezabránila.

Zdroj: www.pixabay.com 


Text: Róbert Bosák

Zdroj: slovak.statistics.sk

Zdroj foto: www.pixabay.com, www.kplconstructionbd.com