Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Stavebná produkcia v EÚ sa vrátila k medzimesačnému nárastu

Napísal Róbert Bosák, 18.12.2020

Kým slovenská stavebná produkcia zaznamenáva dlhodobý niekoľkomesačný pokles, tá európska je ako na hojdačke. V lete sa niesla v znamení nárastu, v septembri si zapísala vyše 2 % pokles a v októbri sa opäť vrátila k rastúcemu trendu, no aj to iba čiastočne.

Zdroj: finchannel.com 


Nárast objemu stavebnej produkcie v EÚ za október 2020 bol čiastočný kvôli tomu, že k rastu došlo iba v mesačnom porovnaní. To medziročné prinieslo rovnako ako v septembri mínusové hodnoty. Podľa najnovších údajov Eurostatu sa však tempo medziročného poklesu badateľne znížilo.

Zdroj: finchannel.com 


Medzimesačný rast dosiahol 0,9 %

 

K nárastu, aj keď nižšiemu, pomohol októbrovému objemu stavebnej produkcie v EÚ vyššie spomínaný septembrový pokles. Vďaka viac ako 2 % poklesu, ktorý vtedy EÚ zaznamenala, sa mohol objem tejto produkcie v 10. mesiaci dostať do plusových čísel. Konečný priemerný výsledok za celú EÚ sa v porovnaní so septembrom 2020 nakoniec zvýšil o 0,9 %.

 

Eurozóna rástla trochu pomalšie

 

Septembrový pokles pomohol k mesačnému rastu aj stavebnej produkcii v štátoch platiacich eurom. Objem stavebnej produkcie v eurozóne však dopadol o niečo horšie ako v celej EÚ. V porovnaní so septembrom 2020 sa zvýšil len o 0,5 %, čo je však vzhľadom na októbrové čísla z medziročného porovnania stále dobrý výsledok.  

 

Medziročný pokles prekročil 1 %

 

Práve medziročné porovnanie okradlo celkovú stavebnú produkciu za október 2020 o šancu zaznamenať plusové hodnoty vo všetkých ukazovateľoch. Celkový mesačný objem stavebnej produkcie bol totiž v porovnaní s rovnakým obdobím v predošlom roku nižší o viac ako 1 %. V prípade eurozóny pokles dosiahol 1,4 %. EÚ ako celok bola na tom o čosi lepšie. Konečný medziročný pokles v celej EÚ sa vyšplhal na 1,2 %.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: ec.europa.eu

Zdroj foto: finchannel.com