Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Stavebná produkcia v EÚ s dvojciferným prepadom aj v apríli

Napísal Róbert Bosák, 18.06.2020

Stavebný sektor v EÚ si musí na dobré správy nejaký čas počkať. Aktuálne zverejnené výsledky aprílovej stavebnej produkcie totiž prinášajú ďalšie mínusové čísla. Podobne ako v marci, aj vo 4. tohtoročnom mesiaci bol pokles až dvojciferný.

Zdroj: shivsamarthassociates.com 


Vzhľadom na aprílové vrcholenie pandémie sa v štatistikách za tento mesiac ani lepšie čísla neočakávali. Prísne reštriktívne opatrenia zavádzané po celej Európe totiž zasiahli aj sektor stavebníctva a prispeli k značnému zníženiu jeho produkcie. Tá dokonca zaznamenala jeden z najvyšších prepadov za posledné roky, a to v mesačnom aj v medziročnom porovnaní.

Zdroj: teletrader.com 


Objem produkcie poklesol takmer o 12 %

 

Keďže už marcový pokles objemu stavebnej produkcie v EÚ dosiahol dvojciferný výsledok, akékoľvek ďalšie mínusové údaje v aprílových štatistikách boli pre stavebníctvo alarmujúce. Celkový mesačný pokles sa nakoniec opäť vyšplhal na dvojcifernú úroveň. Podľa Eurostatu dosiahol 11,7 %, čím sa zaradil medzi najhoršie mesačné výsledky od začiatku vytvárania štatistík sledujúcich stavebnú produkciu.  

 

Medziročný prepad dosiahol viac ako 20 %

 

Ešte kritickejšie čísla prichádzajú z medziročného porovnania. V ňom si stavebná produkcia viedla ešte horšie ako v marci. Medzimesačný pokles sa totiž prehĺbil až nad 20 % úroveň, čo sa za posledné roky nestalo ani raz. Ak stavebníctvo nezasiahne nejaká ďalšia vlna epidémie alebo iná kríza, výsledok na úrovni 24 % tak skoro zrejme prekonaný nebude.

 

Produkcia v eurozóne sa prepadla ešte viac

 

Zlé správy sa mesačným ani medziročným porovnaním vývoja objemu stavebnej produkcie v EÚ nekončia. Najhoršie čísla prináša porovnanie stavebnej produkcie v štátoch platiacich eurom. Práve stavebníctvo v eurozóne sa výrazne podieľalo na vyššie uvedených výsledkoch v celej EÚ. Platí to o oboch porovnaniach, v ktorých eurozóna zaznamenala ešte o pár percent vyšší prepad.

 

Pokles stavebnej produkcie v EÚ (apríl 2020):

 

Eurozóna

Mesačne

- 11,7 %

Mesačne

- 14,6 %

Medziročne

- 24 %

Medziročne

- 28,4 %

Zdroj: ec.europa.eu

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: ec.europa.eu

Zdroj foto: shivsamarthassociates.com, teletrader.com