Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Stavby, ktoré minulý rok dominovali európskej architektúre

Napísal Róbert Bosák, 08.11.2015

Len niektoré stavby dokážu zaujať natoľko, že sa o nich môže písať ako o najlepších budovách roka. Pár z nich oslovilo aj nás a preto si ich dovolíme označiť za najlepšie diela európskej architektúry v roku 2014. 


Vyberať tie najkrajšie budovy je pre každého fanúšika architektúry veľká česť. Aj napriek tomu, že ide o obrovskú poctu, nie je to ľahká úloha, nakoľko súčasná architektúra ponúka bohatý zoznam atraktívnych objektov. Aj v tomto prípade platí staré známe porekadlo „sto ľudí, sto chutí“ a vkus každého z nás sa môže výrazne odlišovať. Niektoré budovy sú však natoľko fascinujúce, že za najlepšie ich zhodne označujú odborníci aj početná skupina laikov, na základe čoho sa stali súčasťou ankiet, súťažných nominácií či recenzií. My sa pozrieme na 3 unikátne projekty z minulého roku, ktoré si získali medzinárodnú popularitu a Európania ich zaradili na vrchol minuloročnej architektonickej tvorby.    

 

ICÉ Kraków (Kraków, Poľsko)

 

Nie je to tak dávno, čo sa v poľskom Krakówe otvorilo nové multifunkčné centrum. ICÉ Kraków začalo slúžiť ako kongresové, zábavné a kultúrne stredisko počas minuloročnej jesene a po roku prevádzky je hodnotené ako jedna z najlepších budov z minulého roku. Síce nejde o najväčšiu, najvyššiu ani najdrahšiu stavbu, no jej štruktúra a dizajnové prevedenie ju robí výnimočnou v celej Európe.

Zdroj: www.theplan.it

 

Markthalle Rotterdam (Rotterdam, Holandsko)

 

Nová rotterdamská tržnica Markthalle bola dlho očakávaná a nakoniec sa všetci dočkali. Jej brány sa otvorili presne 1.októbra minulého roku a odvtedy je vyhľadávaným dejiskom kúpy a predaja. Areál tržnice ponúka špecifický dizajn, ktorý už sám o sebe láka kupujúcich, takže architekti spojili príjemné s užitočným a navrhli jeden z najlepších objektov tohto typu, aký sa kedy postavil.

Zdroj: www.easydrain.de 


HSB 2.0 (Štokholm, Švédsko)

 

Severskej architektúre začali vládnuť drevostavby a perfektným príkladom unikátnej budovy spĺňajúcej požiadavky na dizajn, kvalitu a energetickú hospodárnosť je HSB 2.0. Jedná sa o 34-poschodovú vežu, ktorá ešte nie je postavená, no zaradili sme ju sem práve kvôli tomu, že medzi minuloročnými projektmi skutočne vynikala. Jej realizácia by mala byť hotová v roku 2019, takže potom by sa mohla stať jednou z najlepších výškových drevostavieb v Európe.

Zdroj: www.easydrain.de 


Každá z predstavených budov je považovaná za veľké architektonické dielo a jej vplyv na skrášlenie mesta, v ktorom stojí, je viac ako významný. Tímy projektantov, architektov aj stavebných robotníkov odviedli skvelú prácu, ktorá nazbierala mnoho pozitívnych ohlasov aj napriek ukončeniu výstavby len v minulom roku a počet pribúdajúcich návštevníkov je tým najlepším dôkazom ich výnimočnosti na mape európskej architektúry. Fascinujúce objekty sa občas postavia aj na Slovensku, takže ktovie, možno k tým najlepším európskym budovám sa niekedy zaradí nejaká nehnuteľnosť od nás.


Text : Róbert Bosák

Foto : theplan.it, easydrain.de