Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Staré elektromery ustupujú novým inteligentným

Napísal Róbert Bosák, 27.08.2014

Staré elektromery určite nepatria k našim obľúbeným prvkom v domácnostiach. Ich praktickosť a efektivita je minimálna a ani ich vzhľad im nepomáha k vyššej popularite. Roky nám síce verne slúžili, no postupne budú musieť ustúpiť novým inteligentným zariadeniam, ktoré budú prínosom pre bývanie.

Zdroj: www.energetickyinstitut.sk


Zjednodušenie a zefektívnenie chodu domácnosti sa týka aj elektromerov. Vieme dobre, že tie naše klasické veľmi nespĺňajú predstavu o ideálnej kontrole spotreby a takisto kvôli nim občas musíme čakať návštevu prichádzajúcu odpísať čísla vykazujúce spotrebu. Príchod nových inteligentných zariadení určených na meranie elektriny má zlepšiť celkové fungovanie týchto postupov a v podstate je povinné, nakoľko EÚ sa dávnejšie rozhodla k takémuto nariadeniu. Pre obyvateľov má však veľký prínos, takže sa určite netreba obávať. Práve naopak, inteligentné systémy na meranie elektriny sú technickým krokom vpred, ktorý čoskoro čaká aj slovenské príbytky. 

Zdroj: www.energetickyinstitut.sk


Flexibilita smart meračov


Smart merače, ako sú tiež nazývané, sa nestarajú len o spravovanie spotreby elektriny. Ich cieľom je poskytovať informácie o celkovej spotrebe, takže budete môcť sledovať aj celkové hodnoty tepla, vody či plynu. Návrh EÚ to v tomto prípade vymyslel celkom rozumne, vďaka čomu je možné ušetriť nejaké peniaze za zníženú spotrebu. Práve znížením spotreby v domácnostiach sa môže znížiť aj celková spotreba v krajine, kontinente a vo svete, nakoľko to spolu súvisí ako jedna reťazová postupnosť. 


Prínos nových zariadení :


- obyvatelia si budú môcť kedykoľvek skontrolovať spotrebu

- vďaka možnosti sledovať spotrebu sa dá zistiť na čom ušetriť

- jednotný merač pre všetky energie naraz

- výmenu meračov nesprevádzajú rekonštrukcie ani výmena vedenia

- žiadne návštevy osôb poverených distribučnou spoločnosťou


Prvé zmeny už v tomto roku


Nové elektromery už prišli do niektorých domácností a napríklad ZSE už od apríla poctivo vymieňa merače. Vo vyspelejších krajinách Európy sú už samozrejmou súčasťou domácností a bežne sa využívajú ako prínosnejší spôsob merania spotreby elektriny. Ťažko povedať, prečo sa tieto šikovné zariadenia stále nerozmohli aj v našich príbytkoch a načo naše distribučné spoločnosti čakajú. Každopádne je podstatné, že aj u nás bol tento nápad prijatý a treba už len vydržať, kým sa s výmenou začne vo veľkom.

Zdroj: www.dynamicautomation.sk


Ak budete mať takýto šikovný merač doma aj Vy, sami uvidíte jeho výhody oproti starým pomocníkom a nebudete chcieť ani počuť o prípadnom návrate.  Tento vynález stojí určite za pozornosť a jeho schopnosť ponúknuť majiteľom akýchkoľvek nehnuteľností efektívnejšie spravovanie spotreby v objekte je veľkou pomôckou v súčasnom období, v ktorom hrá úspora za bývanie kľúčovú úlohu. Veríme, že slovenské spoločnosti venujúce sa distribúcií elektriny sa poponáhľajú s výmenou meracích zariadení a inteligentné systémy budú slúžiť aj našim obyvateľom čo najskôr. 


Text : Róbert Bosák

Foto : rychnovjbc.cz, energetickyinstitut.skdynamicautomation.sk