Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Správna orientácia domu ako základ spokojného bývania

Napísal Róbert Bosák, 07.06.2018

Sen o spokojnom bývaní vo vlastnom domčeku začína už prípravou projektu. Skôr než sa pustíme do jeho realizácie, musíme si vybrať správny pozemok a naplánovať na ňom vhodnú orientáciu, či už to platí o samotnej stavbe alebo jednotlivých izbách v nej.

 

Orientáciu domu zohľadňovanú pri príprave projektu môžeme rozdeliť na 2 hlavné časti, a to orientáciu stavby a orientáciu vnútorného priestoru, ktorá sa má postarať o správnu dispozíciu miestností. V oboch prípadoch si to vyžaduje poriadny kus práce, pri ktorej by nemali chýbať odborné poznatky architektov a projektantov, ktorí dokážu prepojiť orientáciu celého objektu.

Zdroj: www.haydenconstructions.com 


Orientácia stavby

 

Smerom k slnkuOrientácia správnym smerom na slnko nie je dôležitá len pri objektoch využívajúcich solárnu energiu. Kľúčovú úlohu hrá pri všetkých domoch, ktorých obyvatelia chcú docieliť dostatok svetla, zdravšiu vnútornú mikroklímu a nižšie náklady na vykurovanie.

Pozor na svahy – Problémy s neprimeranou intenzitou denného svetla zvyknú mávať aj domy postavené na svahovitých terénoch, čo platí hlavne v horských polohách. V takom prípade sa odporúča zohľadniť orientáciu ešte dôkladnejšie, aby svahy a iné prevýšenia v okolí pozemku nebránili prenikaniu svetla.

Zdroj: www.inspiredpogi.com 


Súlad so zeleňou – S prenikaním svetla súvisí aj tienenie, ktoré spôsobujú stromy. Záhradní architekti majú osvedčený tip na túto úlohu a majiteľom odporúčajú vysádzať listnaté stromy na južnej a ihličnaté na severnej strane, resp. ak stromy na dvore už sú, prispôsobiť dom tak, aby sa tento princíp dodržal.

Vzdialenosť od susedov – Tí, ktorí žijú v tesnom susedstve s inými, by mali dodržiavať aj isté pravidlá spojené so vzdialenosťou domu od domu. Aspoň tak to prezentujú úrady, ktoré majú na odporúčané vzdialenosti aj svoje vlastné smernice.

Zdroj: www.bankrate.com 


Orientácia miestností - dispozícia


V hlavnej úlohe opäť slnko – Aj pri návrhu dispozície sa môžeme opierať o orientáciu na slnko, resp. na svetové strany. Všeobecne je odporúčané nasmerovať na južnú stranu práve  najvyužívanejšie miestnosti, teda kuchyňu a obývačku.

Viac svetla pre terasu a balkón – Správny sklon k južnej a severnej strane sa môže uplatniť aj pri zariaďovaní terasy či balkónov, ktoré sa hodia na svetlejší juh, a garáže či pivnice, ktorým postačí v lete menej a v zime viac presvetlená severná strana.  

Pozor na okná – Počet okien a ich rozmiestnenie má ďalekosiahly vplyv na teplo v dome. Nie náhodou sa pri nastavení správnej orientácie skloňujú ako jeden z hlavných faktorov. Dôležitý je hlavne ich podiel na celkovej zastavanej ploche, ktorý by nemal presiahnuť 5-7 %. Takisto je potrebné vybrať správny tvar, aby podporovali orientáciu na svetlo, ticho a súkromie, takže v prípade potreby môžu byť aj vodorovné, štvorcové alebo oválne.

Zdroj: www.trendir.com 


Nie vždy je možné navrhnúť projekt domu tak, aby spĺňal nároky na čo najlepšiu orientáciu. Tej môžu brániť viaceré faktory súvisiace s charakterom pozemku alebo okolitou zástavbou. Napriek tomu sa oplatí spraviť maximum pre celkovú kvalitu bývania, ktorá často závisí aj od polohy a orientácie stavby či jej vnútorných priestorov.

 

Text: Róbert  Bosák

Foto: www.allplans.com, www.haydenconstructions.com, www.inspiredpogi.com, www.bankrate.com, www.trendir.com