Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Spoznajte najznámejšie veže Slovenska

Napísal Róbert Bosák, 10.11.2014

Vysoké veže sú odjakživa súčasťou architektúry a ich unikátny vzhľad chodia obdivovať aj mnohí turisti. Aj Slovensko sa môže pochváliť niekoľkými originálnymi vežami a my si predstavíme tie najznámejšie.

Zdroj: www.radiomap.eu


Veže môžeme právom považovať za jedinečné stavebné diela, nakoľko sa od bežných budov výrazne odlišujú. Ich vzhľad, charakter a takisto aj využitie je iné ako to poznáme pri iných typoch stavieb a preto získavajú významný štatút vo svete architektúry. Socha slobody, parížska Eiffelovka, Veže Petronas v Malajzii, najvyššia japonská veža Tokio Sky Tree a ďalšie zo svetových veľdiel patria k tým najkrajším monumentom. Výstavba zaujímavých výškových stavieb pokračuje ďalej a počet známych veží postupne narastá.

Zdroj: www.radiomap.eu


Známe veže u nás nájdeme


Niekoľkými fascinujúcimi stavbami sa môže pochváliť aj Slovensko, na ktorom sa nachádza viacero navštevovaných veží. Síce sa nemôžu zaradiť medzi také slávne a vyhľadávané skvosty, no ich prítomnosť na našom území výrazne podporuje význam architektúry a priláka zahraničných ľudí. Aj keď sa nestretneme so žiadnymi dominantnými stavbami, stále sa máme čím pochváliť a konkurovať medzinárodnému architektonickému spektru.

Zdroj: www.vhu.sk


Naše najznámejšie veže :


Michalská brána


V historicky známej budove sa dnes nachádza expozícia starodávnych zbraní. Múzeum lokalizované v centre Bratislavy je známou atrakciou pre mnohých turistov, ktorí si v rámci návštevy hlavného mesta prídu pozrieť aj Michalskú bránu s vyhliadkovou vežou.

Zdroj: www.visitbratislava.sk


Veža Kamzík


Bratislavská veža Kamzík stojí na svojom mieste od roku 1975. S výškou 194m sa radí k našim najvyšším stavbám. Postavili ju v pevnej oceľovej konštrukcii ako televíznu vežu a dodnes sa majestátne vypína nad hlavným mestom. 

Zdroj: www.vhu.sk


Nový most - UFO


Ďalšia z bratislavských veží sa nachádza priamo nad Dunajom. Súčasťou Nového mosta vedúceho z centra do Petržalky je aj tzv. UFO, ktoré ponúka možnosť rozhliadnuť sa na celé šíre okolie s výhľadom až do Rakúska a Maďarska.

Zdroj: www.visitbratislava.sk


Vodárenská veža v Prešove


Donedávna to bola len technická pamiatka, no v súčasnosti je zrekonštruovaná a nájdeme v nej kaviareň, ktorá je s výškou 29m najvyššou kaviarňou v okolí. Na samotný vrchol vedie 135 schodov, ktorými sa dostanete denne na zaujímavú vyhliadku.

Zdroj: www.e-slovensko.cz


Vyhliadková veža Hradová pri Košiciach


Veža vysoká 21,5m s polohou v lesoparku pri Košickom hrade je vyhľadávanou turistickou atrakciou. Síce nepatrí ku klasickým mestským vežiam, v ktorých sú kaviarne alebo iné zariadenia poskytujúce služby, no ponúka nádherný výhľad na mesto Košice.

Zdroj: www.kosickespravy.sk


Šikmé veže aj na Slovensku


Veža v Pise je určite tou najznámejšou šikmou vežou sveta. Nie je však jedinou stavbou tohto typu a podobné veže nájdeme aj v iných (nielen) európskych krajinách. Výnimkou nie je ani Slovensko a niekoľko takýchto objektov sa postavilo aj v našich končinách. Najznámejšou z nich je veža na kostole sv. Martina v Ivanke pri Nitre so 155cm odklonom od osi. Ďalšou je veža na bazilike vo Vrábľoch, ktorá sa nakláňa o 150cm, aj keď s týmto údajom sa mnohí odborníci nestotožňujú. Šikmé veže nájdeme aj v Banskej Bystrici, Vrbovom, Novom Meste nad Váhom, Sabinove či Dudinciach.

Zdroj: www.e-slovensko.cz


Veže sú sami o sebe unikátnymi stavbami, ktoré sa dokážu v spojení s dobrým marketingom predať a podporiť cestovný ruch. Väčšina z nich prináša hlbokú históriu a ponúka zaujímavý architektonický rukopis, čo z nich robí vyhľadávané miesta. V najbližšej budúcnosti  by sa mohlo pristúpiť k postupnému zrekonštruovaniu ďalších veží, čo podporí stavebníctvo, históriu aj turizmus.


Text : Róbert Bosák

Foto : radiomap.eu, visitbratislava.sk, vhu.sk, e-slovensko.cz, kosickespravy.sk