Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Spotreba plynu v EÚ sa znížila o viac ako 17 %

Napísal Róbert Bosák, 09.05.2023

Obyvatelia členských štátov EÚ spotrebovali v poslednom období výrazne menej plynu. Od augusta 2022 do tohtoročného marca bola celková spotreba plynu v EÚ v porovnaní s priemernou spotrebou v rovnakých mesiacoch v rokoch 2017-2022 nižšia o viac ako 17 %.

 

Podľa najnovších dát Eurostatu sa spotreba plynu v EÚ v období od augusta 2022 do marca 2023 znížila priemerne o 17,7 %. Členské krajiny tak dokázali splniť cieľ opatrenia Rady EÚ, ktorá prišla s iniciatívou znížiť spotrebu plynu v daných mesiacoch v porovnaní s priemernou spotrebou plynu v období za august-marec v 5 predošlých rokoch najmenej o 15 %. Opatrenie bolo zavedené v rámci plánu REPowerEU, ktorého naplnenie má viesť k zníženiu závislosti od fosílnych palív, najmä tých ruských.

Zdroj: europex.org

 

Najvyšší pokles spotreby plynu bol vo Fínsku

 

Cieľ opatrenia Rady EÚ splnila väčšina členských krajín. Časť z nich dokázala v uvedenom období znížiť celkovú spotrebu plynu o viac ako 20 %. Lídrom celej sa stalo Fínsko, kde bola spotreba plynu od augusta 2022 do marca 2023 nižšia o 55,7 % ako priemerná spotreba v období august-marec v predošlých 5 rokoch. Vysoký pokles zaznamenala aj Litva, kde sa spotreba plynu znížila o 40,5 %. O 3,3 % nižší pokles ako Litva dosiahlo Švédsko (-37,2 %).


Cieľ nesplnilo 7 štátov EÚ vrátane Slovenska

 

EÚ ako celku sa podarilo dosiahnuť viac ako odporúčaný 15 % pokles spotreby plynu napriek nižšiemu poklesu v niekoľkých štátoch. Do tejto skupiny patrí 7 členských štátov vrátane SR. Len o 0,5 % za 15 % hranicou zaostalo Belgicko. Vyše 13 % pokles zaznamenalo Slovinsko, o 12,5 % menej plynu sa spotrebovalo v susednom Poľsku. Dvojciferný pokles má za sebou aj Španielsko (-10,8 %). Šesticu štátov s poklesom pod 15 % uzatvára Slovensko (-1 %) a Írsko (-0,2 %). Siedmou krajinou, ktorá nesplnila cieľ, je Malta, ktorá ako jediná z krajín EÚ spotrebu plynu zvýšila.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: Eurostat – ec.europa.eu

Zdroj foto: europex.org