Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Sporný zákaz v Ríme – turisti nemôžu pri pamiatkach nič konzumovať

Napísal Róbert Bosák, 15.08.2019

Taliansko sa opäť zaskvelo. V Ríme totiž začalo platiť kontroverzné nariadenie, ktoré sa dotkne mnohých turistov. Tí počas návštev významných rímskych pamiatok viac nesmú konzumovať žiadne jedlá ani nápoje.

 

Jedni hovoria o despotickom nariadení, ktoré môže poškodiť cestovný ruch, iní upozorňujú na potrebu udržiavať pri pamiatkach poriadok. Nech je pravda kdekoľvek, možnosť osviežiť sa a vychutnať si pred klenotmi rímskej architektúry dobré jedlo je minulosť. Talianska metropola totiž zaviedla sporný zákaz, ktorý na týchto miestach bráni turistom v akejkoľvek konzumácii.

Zdroj: www.pixabay.com 


Mesto chce zabrániť poškodzovaniu pamiatok

 

Húfy turistov z celého sveta dávajú rímskym pamiatkam poriadne zabrať. Dobrým príkladom sú Španielske schody, ktoré pred 3 rokmi prešli rekonštrukciou za 1,5 mil. €. V rámci opráv bolo potrebné z mramorového schodiska zoškrabať žuvačky či vyčistiť fľaky od vína a kávy.  Podobný osud postihol viaceré pamiatky, čomu má v budúcnosti zabrániť práve nový zákaz.

 

Zákaz platí aj na vysedávanie bez konzumácie

 

Vedenie metropoly turistom nezakázalo v priestore pamiatok iba konzumovať jedlá a nápoje. Mestská polícia, ktorá dohliada na rešpektovanie pravidiel, zasiahne aj v prípade vysedávania na historických schodiskách. Týka sa to najmä spomenutých Španielskych schodov, no v hre sú aj iné významné schodiská v centre mesta.

Zdroj: www.pixabay.com 


Za porušenie zákazu sa budú rozdávať pokuty

 

Mesto chce poriadok na daných priestranstvách dosiahnuť pod hrozbou pokút, ktoré nepatria k najnižším. Za obyčajné vysedávanie na schodoch si môžu turisti „zarobiť“ od 150 do 200 €. V prípade konzumovania jedál a nápojov sa výška pokuty zdvojnásobuje, takže kávička alebo zmrzlina v Ríme vás môže vyjsť až na 400 €.

 

Je v tom lobby majiteľov barov a reštaurácií?

 

Sporný zákaz vyvoláva otázniky najmä preto, že mnohí v ňom nevidia iba záujem ochraňovať pamiatky. Skeptici hovoria o iniciatíve majiteľov gastrozariadení, ktorí chcú zákaz zužitkovať vo svoj prospech. Radnica ale oponuje, že prioritou je najmä poriadok v okolí pamiatok, ktorý sa vraj bez kontroverzného zákazu udržiavať nedá.

Zdroj: www.pixabay.com

 

Text: Róbert Bosák

Foto zdroj: WolfgangM, www.pixabay.com