Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Špeciálne tehly pre včely a vtáctvo

Napísal Róbert Bosák, 07.07.2022

Stavebný materiál môže zohrať významnú úlohu aj pri ochrane biodiverzity. Príkladom sú špeciálne tehly pre včely a vtáky. Tie plnia rovnaký účel ako bežné tehly, no popritom podporujú život a populačný vývoj vybraných živočíšnych druhov.

Zdroj: brighton-hove.gov.uk

 

Špeciálne tehly pre včely boli predstavené už pred niekoľkými rokmi. V roku 2014 sa im ušlo aj ocenenie Soil Association´s Innovation Award. Na väčšie uplatnenie však čakali takmer 8 rokov. Do širšieho povedomia verejnosti sa začali dostávať po tohtoročnom schválení nového územného plánu v anglickom meste Brighton a Hove.

Zdroj: greenandblue.co.uk

 

Tehly pre včely vo všetkých budovách nad 5 metrov

 

Anglické mesto Brighton a Hove sa zrejme v najbližších rokoch stane „epicentrom“ stavieb využívajúcich špeciálne tehly pre včely a vtáctvo. Dôvodom je spomínaný nový územný plán, v rámci ktorého bolo schválené neobvyklé opatrenie. To prikazuje stavebníkom použiť takýto typ tehál pri výstavbe všetkých novostavieb, ktorých výška presiahne 5 metrov. Nariadenie sa vzťahuje na všetky nové objekty vrátane tých komerčných. Budovy nemusia byť vybudované výhradne z tohto stavebného materiálu. Stačí, keď ich bude niekoľko zakomponovaných do skeletu stavby.

Zdroj: greenandblue.co.uk

 

Účel a využitie špeciálnych tehál pre včely a vtáctvo:

 

- opatrenie má zastaviť pokles populácie včiel a vtákov

- nové tehly pomôžu najmä sťahovavým dážďovníkom

- v tehlách sa nachádzajú menšie otvory na hniezdenie

- diery v tehlách využijú ako domov aj včely samotárky

- tehly pre včely majú rovnakú veľkosť ako bežné tehly

- môžu byť zakomponované do akýchkoľvek objektov

Zdroj: greenandblue.co.uk

 

Cieľom používania špeciálnych tehál je spomalenie poklesu populácie uvedených druhov. Tá nastala najmä v dôsledku boomu spojeného so zatepľovaním. Po jeho realizácii neostávajú na budove žiadne škáry, otvory ani dutiny. Dážďovníky, ktoré sú známe hniezdením v otvoroch na budovách, sa tak nemajú kde usídliť. Zakomponovanie špeciálnych tehál do budov im opäť umožní hniezdiť v otvoroch jednotlivých stavieb a tým postupne zvyšovať svoju populáciu.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: brighton-hove.gov.uk

Zdroj foto: brighton-hove.gov.uk, greenandblue.co.uk