Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Späť do histórie – 5 najstarších stavieb, ktoré sa dodnes zachovali

Napísal Róbert Bosák, 03.08.2016

Dnes sa trochu netradične pozrieme do ďalekej histórie, konkrétne na zopár najstarších stavieb, ktoré prežili až dodnes. Každá z nich totiž napísala zaujímavý príbeh, s ktorým sa chceme oboznámiť aj my.

 

Architektúra nás sprevádza počas celej histórie a s výstavbou rôznych budov to brali vážne už v ranných dejinách ľudstva. Niektoré najstaršie objekty sa zachovali po dlhé stáročia a zopár z nich máme možnosť vidieť naživo aj v súčasnosti. Na základe toho si predstavíme 5 stavieb z obdobia pred našim letopočtom, ktoré sú údajne najstaršími na planéte.

 

Sechin Bajo (Peru)

 

Zhruba 3500 rokov pred n.l. vzniklo v Peru staré kamenné mesto, ktorého pozostatky nájdeme dodnes. Ich poloha v blízkosti Ánd z nich robí zaujímavú atrakciu pre turistov, ktorí by chceli spoznať život pôvodných obyvateľov nažívajúcich za kamennými múrmi starodávneho sídla.

Zdroj: www.rao-berlin.de

 

Džoserova pyramída (Egypt)

 

Slávna egyptská pyramída je príťažlivou atrakciou aj po dlhých rokoch, nakoľko spomedzi pyramíd patrí k najstarším a s výškou 62 metrov k najvyšším. Jej oficiálny vznik sa datuje do roku 2667 pred n.l., kedy bola postavená na počesť faraóna Djosera a stala sa jeho hrobkou.

Zdroj: www.egyptologie.cz

 

Cuicuilco (Mexiko)

 

V zozname päťky najstarších budov sa nachádza ešte jedna pyramída, no za tou treba ísť do Mexika. Ide o starobylé mesto Cuicuilco z 9.-8.storočia pred n.l., ktoré vybudovali ešte starí Toltékovia. Výbuch sopky a viaceré boje medzi indiánskymi kmeňmi však poznačili jeho stav a z mesta aj pyramídy ostali len zvyšky.

Zdroj: www.milujemcestovanie.sk

 

Gobekli Tepe (Turecko)

 

Medzi najstaršie zachovalé budovy musíme zaradiť aj kamenný objekt v juhovýchodnom Turecku. Na svojom mieste stojí už neuveriteľných 12 000 rokov, čo sa však dosť podpísalo na jeho stave a z aktuálnych ruín sa nedá presne určiť, aký bol účel stavby. Je však jasné, že šlo o nejaké sídlo s početnou skupinou miestnych obyvateľov.

Zdroj: www.ibtimes.co.uk


Barnenez (Francúzsko)

 

Vo francúzskom Barnenez nájdeme zopár hrobiek a obvodových múrov, ktoré boli súčasťou starovekého sídla. Podľa archeologických nálezov majú pôvod v období okolo roku 4850 pred n.l., pričom väčšina sídelných budov bola z dreva, kvôli čomu sa zachovalo len zopár múrov z kameňa.

Zdroj: www.milujemcestovanie.sk

 

Stav všetkých 5 budov je poznačený bohatou históriou, počas ktorej sa v súvislosti s danými priestormi udialo viac než dosť. Napriek tomu môžeme hovoriť o zázraku, pretože príležitosť vidieť zvyšky stavieb vybudovaných v starovekých dobách je darom pre každého milovníka historickej architektúry.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : rao-berlin.de, egyptologie.cz, ibtimes.co.uk, milujemcestovanie.sk